Economia Rusiei vs. economia Europei. Ce are de câștigat Vladimir Putin

15 Oct. 2022, 15:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Oct. 2022, 15:10 // Actual //  Lupu Eduard

Economia europeană a ajuns în pragul recesiunii, iar economia Rusiei crește de la o zi la alta. Cu toate că liderii altor state l-au sancționat pe Putin, asta nu a afectat țara așa cum s-au așteptat.

Chiar dacă Rusia nu a fost sancționată din cauza războiului din Ucraina, economia europeană a ajuns în pragul recesiunii, iar cea rusă se întărește pe zi ce trece. Acest lucru se observă și în datele„indicatorului de activitate curentă” al băncii americane Goldman Sachs, ce arată că activitatea de afaceri din Rusia o depășește pe cea din Europa. La rândul lor, datele Sberbank indică o redresare a industriei auto și o creștere a cheltuielilor de consum.

Importul lunar de produse în Rusia a trecut de nivelul mediu al anului trecut. Recent, Ministerul Dezoltării Economice al Rusiei a îmbunătățit prognoza pentru PIB-ul Rusiei, care, în 2022, va înregistra o scădere de numai 2,9%. În 2023, scăderea economiei va fi și mai redusă, de 0,8%, în timp ce în 2024, Produsul Intern Brusc va crește deja cu 2,6% pe an, sunt de părere experții ministerului. Estimările analiștilor Băncii Mondială, considerate de specialiștii Ministerului Economiei ca fiind ”excesiv de conservatoare”, presupun un declin de 4,5% în 2022 și de 3,6% în 2023.

Economia Europei se prăbușește

Rusia a fost afectată de sancțiuni, retragarea companiilor străine de pe piața rusă, incertitudini privind perspectivele și scăderea veniturilor reale ale populației. Cu toate astea, Banca Mondială a anunțat că economia rusă va crește în 2024.

Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au anunțat, la 10 octombrie, că economia mondială este amenințată de recesiune în 2023. Potrivit șefului FMI, Kristalina Gheorghieva, calculele FMI arată că o treime din economiile lumii riscă mari probleme în 2023 și că situația va dura ceva ani. „Până în 2026, încetinirea economiei mondiale ar putea ”spulbera”, în total, 4000 de miliarde de dolari”.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpas, a declarat că unele monede naționale sunt în scădere, ceea ce înseamnă că datoriile pentru țările în curs de dezvoltare devin „mult mai împovărătoare”. El consideră că va fi o „involuție” foarte mare. Nu a putut spune acest lucru și despre țara lui Putin, potrivit Vedomosti.

Realitatea Live

23 Feb. 2024, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Feb. 2024, 17:28 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia este pe cale să încheie un acord important privind migrația cu India, în vederea atragerii de forță de muncă calificată și necalificată în sectoarele cheie ale economiei, precum agricultura, construcțiile și turismul.

Potrivit declarațiilor premierului, se estimează că acordul va fi semnat în luna martie și va fi apoi supus ratificării Parlamentului. Conform prevederilor acestui acord, lucrătorii necalificați vor putea sta în Grecia pentru o perioadă de până la cinci ani, însă după 18 luni vor fi obligați să se întoarcă în India pentru o perioadă de șase luni înainte de a reveni în Grecia. Pe de altă parte, lucrătorii calificați vor primi permise de rezidență pentru o perioadă de trei ani consecutive.

Această înțelegere face parte dintr-un plan mai amplu al Guvernului grec, care vizează atragerea a aproximativ 40.000 de lucrători din țările partenere, inclusiv Armenia, Georgia, Republica Moldova, Filipine și Vietnam. Obiectivul principal al acestor acorduri este să rezolve problema deficitului masiv de forță de muncă cu care se confruntă Grecia.

Acest efort vine ca răspuns la adoptarea unei legi în perioada Crăciunului, care facilitează angajarea legală a migranților care lucrează deja în Grecia. Guvernul elen are în plan și îmbunătățirea procedurilor administrative pentru a accelera procesul de emitere a permiselor de rezidență și reînnoirea acestora.

Astfel, Grecia face pași importanți pentru a atrage și integra forța de muncă din alte țări, contribuind astfel la creșterea economică și la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru toți locuitorii săi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău