Ecosistemul digital al Moldovei pe o singură platformă

14 Oct. 2022, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Oct. 2022, 09:10 // Actual //  bani.md

În calitate de pilon principal al industriei de tech și inovație din țară, Moldova Innovation Technology Park reprezintă o comunitate din peste 1200 de companii rezidente, care generează 85% din cifra de afaceri și export a întregii industrii IT din Moldova.

O asemenea realizare instituțională nu vine cu ușurință, dar prin munca asiduă a întregii echipe MITP, care implică elaborare de reforme, parteneriate strategice, crearea și dezvoltarea ecosistemului tech, creare de programe inovative de instruire și elaborarea de platforme noi pentru comunitatea tech din țară.

Întregul sector de inovație din țară necesită o platformă digitală centralizată, care să faciliteze accesul la cele mai actuale informații despre industria IT / Creativă / Cercetare și Dezvoltare. Ne face mare plăcere să prezentăm platforma digitală unică a MITP, care oferă o imagine de 360° a ecosistemului IT local și generează noi oportunități de interacțiune și colaborare între diferiți actori implicați sau interesați de industria tech.

Cei care sunt în căutare de joburi vacante nu vor mai trebui să petreacă ore în șir pe nenumărate site-uri de recrutare, dar vor avea acces la plasări directe de poziții libere pe platformă, făcute chiar de către rezidenții Parcului. Proiectele sau tenderele publice ale MITP vor putea fi găsite într-un singur loc, ușor de accesat și optimizat pentru interacțiuni directe și rapide.

MITP deține un loc de frunte la capitolul digitalizare și credem în capacitatea țării noastre de a deveni o țară lider pe domeniul eGov. Prin intermediul platformei mitp.md se va digitaliza aproape în întregime interacțiunea dintre Administrația Parcului și rezidenții săi.

În calitate de catalizator al investițiilor tech din țară, suntem ferm convinși că noua platformă digitală unică va aduce valoare adăugate ecosistemului tech din Moldova și că spori atragerea de investiții atât locale, cât și internaționale în acest sector. Doar în anul 2021, companiile rezidente MITP au avut o cifră de afaceri de 7 miliarde de lei, echivalentul a 4% din PIB.

Platforma va putea fi accesată aici: www.mitp.md

Vă invităm în 18 octombrie 2022, ora 16:00, la Digital Park, la lansarea platformei noastre, ca să descoperiți cum mitp.md va transforma domeniul inovației din Moldova și felul în care se dezvoltă întregul sector.

Detalii despre eveniment pe pagina noastră de Facebook. Înregistrarea la eveniment se face prin acest formular.

Platforma este finanțată de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova ‘’ realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation.

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

Administrația americană și-a reconfirmat opoziția față de inițiativa europeană de a reduce plafonul de preț impus exporturilor de petrol din Federația Rusă, relatează Bloomberg, citând surse apropiate discuțiilor. Subiectul urmează să fie unul central pe agenda summitului G7 care va avea loc în perioada 15–17 iunie în Canada.

Potrivit surselor, Washingtonul continuă să se opună reducerii actualului plafon de preț, ceea ce subminează speranțele oficialilor europeni că liderii G7 vor aproba o astfel de măsură. Deși decizia finală aparține președintelui Donald Trump, până în prezent nu există niciun semnal că poziția americană, exprimată anterior la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai G7, s-ar fi schimbat.

În luna mai, la o reuniune similară, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și-a exprimat îndoiala privind necesitatea revizuirii plafonului de preț. Casa Albă a refuzat să comenteze pentru Bloomberg poziția actuală a administrației.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt inițiatoarele demersului de reducere a plafonului, propunere care vizează coborârea prețului maxim de la 60 la 45 de dolari per baril. În absența unui acord cu SUA, sursele Bloomberg nu exclud posibilitatea ca Bruxellesul și Londra să acționeze unilateral, având în vedere că mare parte din petrolul rusesc tranzitează apele europene, iar efectele ar putea fi semnificative chiar și fără sprijin american. Cu toate acestea, un acord multilateral G7 ar avea o forță juridică și politică mai mare, în special datorită capacității de aplicare a sancțiunilor de către Washington.

Totodată, Financial Times a informat recent că în noul pachet de sancțiuni europene – al 18-lea la număr – ar urma să fie inclusă și interdicția totală de utilizare a infrastructurii gazoductului „Nord Stream”, precum și orice altă infrastructură energetică rusească în statele UE.

Summitul G7 din Canada ar putea fi astfel marcat de divergențe majore între aliați privind strategia de reducere a veniturilor energetice ale Rusiei, într-un moment în care războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă de escaladare.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO