Eliberări din funcție și numiri în ședința de astăzi a Guvernului. Noul secretar de stat al Ministerului Economiei

12 Aug. 2021, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Aug. 2021, 18:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În ședința de astăzi, 12 iulie 2021, Guvernul a votat noi numiri și eliberări din funcție a conducătorilor unor instituții de stat. Printre cei eliberați din funcții se numără și Octavian Rău, care, începând cu data de 26 august 2021 nu va mai fi în funcția de director al ANRCETI. Acesta a scris cerere de demisie.

În cadrul ședinței, Lina Gudima, șefa secției Farmacovigilență și studii Clinice din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a fost numită în funcția de director interimar al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

La rândul său, Octavian Rău va fi eliberat din funcția de director al ANRCETI, începând cu 26 august, în baza cererii de demisie. Vasile Cușca a fost eliberat din funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Sergiu Paiu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne,  va fi eliberat din funcție la data de 16 august.

Eliberat din funție a fost și Igor Curov,  secretar de stat din cadrul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Valentina Țapeș  va fi eliberată din funcţia de secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din data de 16 august 2021, în baza cererii de demisie.

La fel, a fost aprobată încetarea raporturilor de serviciu ale lui Rostislav Rotari în funcţia de secretar general al Ministerului Apărării din data de 20 august 2021, în baza cererii de demisie.

Tot astăzi, membrii Cabinetului de miniștri au votat alegerea lui Vadim Gumene în funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei. Alexandru Oprea a fost numit în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Adriana Cazacu-Țigaie va deține funcția de secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

Printre alte eliberări din funcții se numără și: Iurie Prisacari, eliberat din funcţia de şef al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Viorica Costin-Morozan – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Veaceslav Anghel – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Piotr Manol – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Olesea Brânza – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Hîncești al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu;  Ion Chicu – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu;  Denis Carnovschi – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală