Elita rusă caută un înlocuitor pentru Vladimir Putin. Oficial de rang înalt de la Kiev: ”Cercul se restrânge”

20 Mart. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Mart. 2023, 05:00 // Actual //  bani.md

Kremlinul caută un înlocuitor pentru președintele rus Vladimir Putin pe fondul nemulțumirii tot mai mari față de războiul din Ucraina, potrivit unui oficial din serviciile de informații ucrainean, potrivit newsweek.com.

Putin și-a lansat „operațiunea militară specială” asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, urmărind o victorie rapidă împotriva fostei republici sovietice, care la acea vreme era percepută ca având o armată mult mai slabă. Cu toate acestea, apărarea Kievului, mai puternică decât se aștepta, susținută de ajutorul militar occidental, a făcut imposibilă victoria militară rusească.

După mai bine de un an de luptă, invazia Rusiei continuă să stagneze, Ucraina eliberând mii de kilometri pătrați din teritoriul ocupat. Luptele rămân concentrate în partea cea mai de est a țării, unde încercarea Moscovei de a prelua controlul asupra Bahmut a încetinit în ultimele zile.
Elira rusă a stat, în general, în spatele lui Putin pe tot parcursul războiului, deși au existat semne că unele persoane s-au săturat de asta pe fondul pierderilor tot mai mari. Războiul a determinat Occidentul să emită sancțiuni care slăbesc economia Moscovei și a dus la moartea a peste 160.000 de soldați ruși, potrivit Ucrainei.

Pe fondul nemulțumirii tot mai mari, Ucraina crede acum că elitele ruse caută un succesor lui Putin.
Andri Iusov, purtătorul de cuvânt al direcției de informații militare a Ucrainei, a declarat că „cercul din jurul lui Putin se restrânge”. Putin devine „din ce în ce mai toxic”, chiar și în interiorul granițelor ruse, potrivit lui Iusov.

„În cadrul Kremlinului, există tot mai multă nemulțumire față de ceea ce se întâmplă”, a spus Iusov. „Există o înțelegere din ce în ce mai sumbră a perspectivelor, în special a catastrofei geopolitice a regimului Putin. Astfel, căutarea succesorului lui Putin este deja în derulare”.

El a adăugat că Putin nu este implicat în alegerea eventualului său succesor. Remarcile lui Iusov au fost postate pentru prima dată pe Twitter. Iusov nu a numit niciun potențial candidat pentru a-i succeda lui Putin.

Rusia nu a comentat public observațiile lui Iusov și rămâne neclar dacă înlocuirea lui Putin ar rezolva sau nu problemele din cadrul armatei ruse. Unii l-au criticar pe Putin pentru că a clasificat invazia drept „operație militară specială” mai degrabă decât „război”, limitând astfel capacitatea armatei de a lansa o mobilizare completă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Conferință de presă organizată de Comunitatea armenească cu genericul: “În memoria genocidului armean: calea spre solidaritate și înțelegere reciprocă”
Eveniment de înmânare a certificatelor de grant în cadrul Programului de Granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova
03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!