De câți bani ai nevoie ca să-ți „cumperi” fericirea. Datele ultimului studiu

20 Mart. 2023, 05:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mart. 2023, 05:28 // Actual //  Lupu Eduard

laureat cu Premiul Nobel, există o corelație semnificativă între bani și fericire care depășește pragul salarial de 75.000 de dolari pe an. În esență, banii pot aduce fericirea, transmite Bloomberg.

Un studiu publicat pe 1 martie în revista Proceedings of the National Academy of Sciences arată că starea de mulțumire crește constant odată cu veniturile și chiar accelerează odată ce salariul depășește 100.000 de dolari pe an, atât timp cât persoana are un anumit nivel de bază de fericire. Acest studiu a fost realizat pe un eșantion de 33.391 de persoane care trăiesc în SUA, iar autorii afirmă că acest efect se poate observa în cazul salariilor de până la 500.000 de dolari, deși nu există date concluzive dincolo de acest nivel, mai arată Bloomberg, citat de ZF.ro.

Aceste date contrazice concluziile unei lucrări celebre din 2010 realizată de psihologul Daniel Kahneman și economistul Angus Deaton, care sugera că fericirea crește odată cu venitul, până când relația începe să se „aplatizeze” la un venit cuprins între 60.000 și 90.000 de dolari pe an. În prezent, Kahneman a reanalizat lucrarea împreună cu Matthew Killingsworth, un doctorand în psihologie de la Universitatea Harvard și un fost manager de produse software.

Potrivit noii lor lucrări, pe care o descriu ca fiind o „colaborare contradictorie”, Kahneman și Killingsworth au descoperit că există un platou al fericirii, dar acesta se aplică numai la cei mai nefericiți 20% dintre oameni și doar atunci când aceștia încep să câștige peste 100.000 de dolari. Cu toate acestea, chiar și membrii acestui grup nefericit au devenit mai fericiți pe măsură ce veniturile lor au crescut până la șase cifre. Doar după atingerea acestui punct, efectul de creștere a fericirii ca urmare a obținerii de venituri mai mari începe să se diminueze.

„Pentru oamenii foarte săraci, este clar că banii ajută foarte mult. Dar dacă ai un venit decent şi încă eşti nefericit, sursa nefericirii tale probabil că nu este ceva ce banii pot rezolva”, declarat Killingsworth pentru New Scientist.

Pentru cei care nu se încadrează în acest grup de americani, mai mulți bani înseamnă o creștere a fericirii, cel puțin într-o anumită măsură, iar pentru cei mai fericiți 30% din populație, rata de creștere a fericirii chiar se accelerează pe măsură ce veniturile depășesc 100.000 de dolari.

Participanții la interviu au fost adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, angajați și locuitori ai SUA, cu o vârstă medie de 33 de ani și un venit mediu pe gospodărie de 85.000 de dolari pe an. Aceștia au fost întrebați despre nivelul lor de fericire de mai multe ori pe zi prin intermediul unei aplicații dezvoltate de Killingsworth.

Chiar dacă sondajul a inclus participanți cu venituri mai mari de 500.000 de dolari, cercetătorii au menționat că nu se poate afirma cu certitudine dacă efectul se aplică și pentru persoanele care câștigă peste acest nivel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău