De câți bani ai nevoie ca să-ți „cumperi” fericirea. Datele ultimului studiu

20 Mart. 2023, 05:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mart. 2023, 05:28 // Actual //  Lupu Eduard

laureat cu Premiul Nobel, există o corelație semnificativă între bani și fericire care depășește pragul salarial de 75.000 de dolari pe an. În esență, banii pot aduce fericirea, transmite Bloomberg.

Un studiu publicat pe 1 martie în revista Proceedings of the National Academy of Sciences arată că starea de mulțumire crește constant odată cu veniturile și chiar accelerează odată ce salariul depășește 100.000 de dolari pe an, atât timp cât persoana are un anumit nivel de bază de fericire. Acest studiu a fost realizat pe un eșantion de 33.391 de persoane care trăiesc în SUA, iar autorii afirmă că acest efect se poate observa în cazul salariilor de până la 500.000 de dolari, deși nu există date concluzive dincolo de acest nivel, mai arată Bloomberg, citat de ZF.ro.

Aceste date contrazice concluziile unei lucrări celebre din 2010 realizată de psihologul Daniel Kahneman și economistul Angus Deaton, care sugera că fericirea crește odată cu venitul, până când relația începe să se „aplatizeze” la un venit cuprins între 60.000 și 90.000 de dolari pe an. În prezent, Kahneman a reanalizat lucrarea împreună cu Matthew Killingsworth, un doctorand în psihologie de la Universitatea Harvard și un fost manager de produse software.

Potrivit noii lor lucrări, pe care o descriu ca fiind o „colaborare contradictorie”, Kahneman și Killingsworth au descoperit că există un platou al fericirii, dar acesta se aplică numai la cei mai nefericiți 20% dintre oameni și doar atunci când aceștia încep să câștige peste 100.000 de dolari. Cu toate acestea, chiar și membrii acestui grup nefericit au devenit mai fericiți pe măsură ce veniturile lor au crescut până la șase cifre. Doar după atingerea acestui punct, efectul de creștere a fericirii ca urmare a obținerii de venituri mai mari începe să se diminueze.

„Pentru oamenii foarte săraci, este clar că banii ajută foarte mult. Dar dacă ai un venit decent şi încă eşti nefericit, sursa nefericirii tale probabil că nu este ceva ce banii pot rezolva”, declarat Killingsworth pentru New Scientist.

Pentru cei care nu se încadrează în acest grup de americani, mai mulți bani înseamnă o creștere a fericirii, cel puțin într-o anumită măsură, iar pentru cei mai fericiți 30% din populație, rata de creștere a fericirii chiar se accelerează pe măsură ce veniturile depășesc 100.000 de dolari.

Participanții la interviu au fost adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, angajați și locuitori ai SUA, cu o vârstă medie de 33 de ani și un venit mediu pe gospodărie de 85.000 de dolari pe an. Aceștia au fost întrebați despre nivelul lor de fericire de mai multe ori pe zi prin intermediul unei aplicații dezvoltate de Killingsworth.

Chiar dacă sondajul a inclus participanți cu venituri mai mari de 500.000 de dolari, cercetătorii au menționat că nu se poate afirma cu certitudine dacă efectul se aplică și pentru persoanele care câștigă peste acest nivel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Sept. 2024, 09:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Sept. 2024, 09:32 // Actual //  Lupu Eduard

După vestea că VW, cel mai mare producător de automobile din Europa, ar putea închide două fabrici, experții trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că reducerea producției nu este limitată doar la industria auto, transmite Euronews.com. Institutul german de cercetare economică (DIW) afirmă că întreprinderile trebuie să evolueze.

În timp ce producătorii de automobile din UE se luptă cu eliminarea treptată a motoarelor cu combustie și cu tranziția către vehiculele electrice până în 2035, experții preconizează că mii de locuri de muncă ar putea fi eliminate în diferite sectoare în următorii doi ani.

Președintele DIW, Marcel Fratzscher, spune că economia germană este dependentă atât de exporturi, cât și de industrie, iar în fața tranziției energetice, „companiile au ratat transformarea” și că multe, precum VW, au „rămas în urmă”.

„Nu este vorba doar de sectorul auto, este vorba de mașini, este vorba de sectorul farmaceutic, chimic, aceasta este o problemă destul de mare pe care mulți o au”, a declarat el pentru Euronews.

Cel mai mare producător de produse chimice din lume, care își are sediul central în Germania, BASF, analizează, de asemenea, posibilitatea de a-și reloca o parte din forța de muncă în Asia și de a concedia lucrători din Germania, pe fondul exploziei prețurilor la energie din cauza situației de amploare din Ucraina și a birocrației împovărătoare din Germania.

Și-a pierdut Germania competitivitatea?

Asia se află pe o spirală economică ascendentă, care are un impact global.

„Companiile germane au localizat deja o mare parte din producție în China, în India, în alte părți, iar acest lucru va continua”, a declarat Fratzscher.

Având în vedere că China începe să reducă concurența și își subvenționează propriile companii, „este mai greu pentru companiile germane să concureze”, în special în contextul costurilor ridicate ale energiei și forței de muncă din Europa.

Deci, ce urmează pentru economia germană?DIW a declarat că vede o „stagnare a economiei germane în acest an, o redresare treptată în următorii câțiva ani”. Economia germană s-a contractat din nou în al doilea trimestru al anului 2024 și se află tehnic în recesiune, producția industrială continuând să scadă.Industria auto a fost afectată în special de cererea scăzută de vehicule electrice, din cauza investițiilor lente în infrastructură.Cu toate acestea, Fratzscher a spus că este optimist și crede că marile companii germane „au fost întotdeauna foarte inovatoare”, după ce s-au reinventat de mai multe ori.

„Ele trebuie să se reajusteze, trebuie să se reformeze. Și acesta este cazul Volkswagen și al multor companii germane”, a adăugat el.Poate guvernul german să ajute?Fratzscher a spus că nu crede că guvernul ar trebui să intervină pentru a păstra lucrătorii.

„Transformarea înseamnă schimbare. Schimbarea înseamnă adesea consolidare. Companiile trebuie să se restrângă pentru a putea investi și dezvolta noi tehnologii”, a spus el.

Fratzscher a remarcat, de asemenea, că încercarea guvernului de a păstra vechile structuri în marile companii nu se limitează doar la Germania, ci este și un fenomen european.

„Adesea, părțile vechi, părțile redundante ale unei economii trebuie să dispară pentru ca noile părți să poată apărea și să reapară sau să fie dezvoltate”, a adăugat el, sugerând că aceste crize nu au soluții pe termen scurt.

„Va fi nevoie de rezistență și de investiții continue în următorii cinci ani și apoi, sperăm, în această perioadă, economia germană va gestiona tranziția”.Având în vedere că economia germană depinde în mare măsură de industria auto, aceste concedieri în masă pot duce la o creștere a deziluziei în rândul populației germane și pot juca în favoarea extremei drepte.Acest lucru ar putea avea un impact major asupra alegerilor federale de anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău