Elon Musk la 50 de ani – realizări și averea considerabilă: de la smaralde la SpaceX și Tesla

30 Iun. 2021, 10:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iun. 2021, 10:30 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Elon Musk, renumitul CEO, ale cărui tweet-uri mișcă piețele și au provoacă creșterea și prăbușirea criptomonedelor, a deținut titlul de cea mai bogată persoană din lume la începutul acestui an – în ciuda concurenței puternice a altor miliardari.

Călătoria lui Elon Musk către o avere considerabilă a început încă de mic copil.

Mama sa, Maye Musk, a fost un model care a apărut pe coperțile a numeroase reviste, inclusiv Time și Vogue.

În 1969 a fost finalistă la competiția de frumusețe Miss Africa de Sud și la un an după aceea s-a căsătorit cu tatăl lui Elon Musk, Errol Musk. La mijlocul anilor 1980, familia a profitat frumos de la achiziționarea de către Errol Musk a unei mine de smarald, după ce și-a vândut avionul pentru 80.000 de lire sterline (echivalentul a 320.000 de lire astăzi).

„Ne-am dus la prefabricatul acestui tip și el și-a deschis seiful, erau doar o grămadă de bani și mi-a plătit 80.000 de lire sterline, era o sumă uriașă de bani”, a spus Errol Musk, potrivit Business Insider. Errol Musk a primit apoi o altă ofertă: să cheltuiască 40.000 de lire sterline pe o mină de smarald. „Am spus:„ Oh, bine ”. Așa că am devenit proprietar al minei și am obținut smaralde în următorii șase ani ”, a spus Errol Musk.

Ca urmare, adolescentul Elon Musk mergea străzile din New York cu smaraldele în buzunar. Tatăl său a spus:

„Eram foarte bogați. Am avut atât de mulți bani, uneori nu puteam să închidem seiful ”.

După adolescență, bogăția personală a lui Musk s-a multiplicat masiv prin proiectele sale de afaceri. În 1995, Elon Musk și fratele său Kimbal Musk au fondat compania de software web Zip 2. Compania a fost achiziționată în cele din urmă de Compaq în 1999 pentru 307 milioane dolari în numerar, astfel, Elon Musk a primit 22 milioane dolari pentru acțiunea sa de șapte procente.

Domnul Musk a fondat apoi X.com, o companie de plăți financiare online care ar fuziona cu banca online Confinity, fondată de Peter Thiel.

Serviciul de transfer de bani propriu al Confinity, PayPal, a devenit titlul oficial al proiectului bancar – dar în cele din urmă Musk a fost înlocuit de Peter Thiel în calitate de CEO în 2000 și PayPal a fost cumpărat de eBay în 2002. Musk, ca cel mai mare acționar al companie, a primit peste 100 de milioane de dolari, cu rapoarte care spun că cifra completă este undeva între 165 și 180 de milioane de dolari.

Folosind aceste fonduri, domnul Musk a dezvoltat SpaceX în 2002 și Tesla în 2003 – deși domnul Musk a devenit președinte al companiei de mașini electrice abia în 2004.

Tesla a avut evoluții impresionante, domnul Musk spunând că banii câștigați din vânzarea PayPal au fost „pariați” pe SpaceX și Tesla. Kimbal Musk a spus că fratele său este „datornic” și „mai mult decât rupt”.

Dar în 2008, NASA a acordat SpaceX 1,6 miliarde de dolari pentru 12 zboruri către Stația Spațială Internațională, iar în aprilie anul trecut a câștigat un contract de 3 miliarde de dolari pentru a duce oamenii pe Lună. Doi ani mai târziu, Tesla a strâns 226 milioane dolari într-o ofertă publică în luna iunie, devenind prima companie auto care a devenit publică de la Ford în 1956.

În 2018, Musk a dezvăluit că intenționa să finanțeze planurile SpaceX ale Marte prin vânzarea unei acțiuni „majore” în Tesla la un moment dat în viitor.

La acea vreme, acțiunile Tesla valoreau în jur de 60 de dolari; astăzi, au o valoare de zece ori mai mare, deși au existat critici la comentariile domnului Musk cu privire la evaluarea companiei sale de mașini electrice – după ce a scris pe Twitter că Tesla va valora 420 de dolari pe acțiune.

Tweeturile sale au determinat Comisia pentru valori mobiliare (SEC) să inițieze un proces împotriva domnului Musk, ceea ce a dus la renunțarea la funcția de președinte și la plata unei amenzi de 20 de milioane de dolari.

Dacă valoarea netă a domnului Musk ar fi distribuită în mod egal între toate cele 328 de milioane de oameni din SUA, fiecare ar primi aproximativ 600 USD.

La moment, averea lui Elon Musk este estimată la aproximativ 151 miliarde de dolari, de către revista Forbes, și este al doilea cel mai bogat om din lume.

Realitatea Live

19 Mai 2022, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 10:21 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Veronica Dragalin a fost selectată de către Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție, anunță Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).

Potrivit deciziei Comisiei speciale, etapa de preselecție în cadrul concursului la funcția de procuror-șef al Procuratura Anticorupție a fost promovată de către candidată Dragalin Veronica.

Veronica Dragalin este Doctor of Law la University of Virginia School of Law şi Assistant US Attorney în biroul procuraturii federale din districtul central al Californiei. Nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală. Ea vorbește romană , engleză, spaniolă, rusă, germană şi italiană.

Fostul premier Ion Sturza spune că știe personal familia Dragalin. Potrivit lui familia a obținut un succes științific la nivel mondial.

„Cunosc familia Dragalin de mai mulți ani. Au plecat la începutul anilor ’90 în lume și au reușit o cariera excepțională științifică la nivel mondial. Dar cea mai mare realizare sunt cele doua fete. Una este procurorul Veronica Dragalin!”

Precizăm că, la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție au participat patru candidați: Dragalin Veronica, Bordianu Adrian, Brînză Victor și Iachimovschi Octavian.

Fișele de evaluare individuale sunt disponibile aici.

Interviurile candidaților pot fi accesate aici.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău