Enclava kamikaze din coastele Moldovei! Spînu: Cei de la Tiraspol vor trebui să-și rezolve problema cu plata gazului

05 Dec. 2022, 15:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Dec. 2022, 15:24 // Actual //  bani.md

Regiunea din stânga Nistrului urmează să-și achite gazul pe care îl va primi de la Gazprom, după ce Chișinăul a decis să le cedeze tot volumul zilnic de 5,7 mil. metri cubi/zi în schimbul energiei electrice.

„Sa fie clar responsabilitatea pentru a achita acest gaz revine malului stâng, nu malului drept. Respectiv așa numitele autorități de pe malul stâng vor trebui să rezolve aceasta problemă. În cazul în care nu, nu vor achita așa cum nu au achitat in ultimi 30 de ani pentru gazul care a fost livrat acolo”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Ministrul Spînu susține Republica Moldova urmează să achite gazul consumat în luna noiembrie și pentru câteva zile din luna decembrie.

„Avansul a fost achitat pana la 20 noiembrie, pentru consumul din noiembrie. Moldovagaz a făcut astăzi un comunicat și a spus că va achita integral gazul pentru luna noiembrie și cele peste 10 milioane care au fost consumate în primele trei zile din decembrie”, a punctat Spînu.

Sâmbăta, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie. Astfel, cantitatea pentru ultima luna a anului va fi de aproximativ 204 mii MW la un preț de 73 de dolari. Spînu spunea că această cantitate, împreuna cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept al Nistrului. Iar energia electrica pentru populație se va ieftini cu aproape 25%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu o nouă lovitură din partea naturii. Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, valul de înghețuri din această primăvară este fără precedent în ultimele trei decenii, iar temperaturile nocturne scad sub cele prognozate, punând în pericol masiv culturile agricole.

„În 30 de ani nu țin minte temperaturi atât de joase, menținute atât de mult timp în primăvară. Se așteaptă friguri timp de cinci zile consecutiv. Ieri, în zona Briceni-Ocnița, dimineața au fost -6…-7°C. Azi dimineață, temperaturi similare sunt înregistrate lângă Bălți”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El subliniază că problema nu se limitează doar la nordul țării – nici regiunile din centrul și sudul Moldovei nu sunt ocolite de frigul persistent. Sunt deja afectate plantațiile multianuale, în special caisul, migdalul, unele soiuri de cireș, piersic și viță-de-vie. Însă, și mai îngrijorătoare este posibilitatea distrugerii parțiale sau totale a culturilor de toamnă, precum rapița, grâul și semănăturile recente din grupa a doua, inclusiv sfecla de zahăr.

„La seceta de trei ani la rând, suportată practic fără niciun sprijin din partea statului, se adaugă o nouă criză majoră”, atenționează Slusari.

Fermierii se tem că, în lipsa unor măsuri rapide și coordonate din partea autorităților, consecințele asupra producției agricole din 2025 ar putea fi devastatoare, cu un impact direct asupra securității alimentare și economice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!