Energocom a lăsat Moldova în mâinile rușilor? Parlicov rupe tăcerea despre incompetența lui Bînzari

06 Dec. 2024, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Dec. 2024, 11:24 // Actual //  Ursu Victor

Victor Parlicov, fostul ministru al Energiei, a vorbit despre responsabilitățile Energocom în gestionarea stocurilor de gaz și a portofoliului de gaze ale Moldovei, subliniind că ratarea achizițiilor de gaz în perioada ianuarie-aprilie 2024 a avut un impact semnificativ asupra prețurilor și stocurilor. Parlicov a declarat că în acea perioadă, când prețurile gazului erau cele mai bune, Energocom nu a reușit să profite de oportunitățile pieței.

„Energocom vinde gaz la Moldovagaz pe baza unui contract stabilit prin decizia CSE. În acea perioadă, compania de stat avea gaze în stocuri și prețurile pe piață erau favorabile. În opinia mea, trebuia să cumpere gazul ieftin și să-l vândă la Moldovagaz la prețul stabilit, astfel încât portofoliul de gaze să se ieftinească semnificativ și să ajungem în sezonul cald cu stocuri la prețuri bune”, a explicat Parlicov.

El a adăugat că decizia de a nu achiziționa gazul la prețuri reduse în prima parte a anului a dus la o pierdere de oportunitate, iar acest lucru a fost legat de o „neînțelegere a pieței”. Parlicov a subliniat că, din cauza bilanțului negativ al Moldovagaz, compania nu putea să facă achiziții de gaz, iar rolul principal în gestionarea stocurilor ar fi trebuit să revină Energocom.

Fostul ministru a menționat și problemele din colaborarea cu Energocom și Ministerul Energiei, afirmând că aceasta a fost „proastă încă din august 2023″. Parlicov a explicat că, în acel moment, a cerut demiterea lui Victor Bînzari, directorul Energocom, o propunere care a fost acceptată de premierul Dorin Recean. „Am cerut de mai multe ori demisia lui Bînzari, iar premierul a fost de acord, dar numai dacă și eu voi pleca”, a adăugat Parlicov.

Referindu-se la controversa legată de achizițiile de gaze, Parlicov a explicat cum vizita sa la Sankt-Petersburg a fost folosită ca pretext pentru a „deraia discuția” publică, în special prin scurgerea de către Vitalie Călugăreanu (jurnalsit n.a) unui proces-verbal dintr-o ședință din august 2024. El a sugerat că acea scurgere a fost intenționată și că scopul a fost de a vulnerabiliza ministerul și de a crea o atmosferă negativă în jurul deciziilor sale. „Cred că cineva a dorit să sacrifice pe cineva, iar propunerea mea a fost Bînzari, dar s-a ajuns la demiterea noastră la pachet”, a concluzionat Parlicov.

Astăzi, premierul Dorin Recean a semnat deciziile de demitere a lui Victor Parlicov din funcția de ministru al Energiei, alături de demiterea lui Sergiu Tofilat din Consiliul de Observatori al Moldovagaz și a lui Victor Bînzari din funcția de director al Energocom.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2025, 17:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Iul. 2025, 17:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul rus Vadim Moșkovici, aflat în arest din martie sub acuzații de fraudă și dare de mită, a început din izolatorul de detenție negocieri privind transferul activelor sale în administrarea statului, relatează Vedomosti, citând surse apropiate cazului, scrie Vedomosti.

Moșkovici, proprietarul unuia dintre cele mai mari conglomerate agroindustriale din Rusia, Rusagro, este gata să cedeze o parte dintre activele sale către Rosselhozbank – banca agricolă de stat. Același Rosselhozbank a preluat anterior companii strategice precum producătorul de paste Makfa și grupul Ariant, cel mai mare deținător de podgorii din regiunea Krasnodar.

Surse din industrie afirmă că afacerile lui Moșkovici au atras și atenția Demetra-Holding, un jucător important din domeniul cerealier, anterior deținut de banca de stat VTB și controlat în prezent de investitori anonimi din Oman. Grupul ar fi interesat de businessul cu cereale și uleiuri vegetale al lui Moșkovici, completând portofoliul său care include deja terminale de cereale în portul Novorossiisk, operatorul feroviar Rusagrotrans și complexul portuar Taman.

Toate subdiviziunile Rusagro – lider în producția de zahăr, locul doi la producția de carne și deținător a peste 700.000 de hectare de teren agricol – ar putea fi vândute cu o reducere substanțială, spun sursele Vedomosti.

Moșkovici controlează grupul printr-o companie cipriotă, însă, în contextul dosarelor penale și al tendinței autorităților ruse de a confisca activele oligarhilor anchetați, este tot mai probabil ca averea acestuia să fie pur și simplu naționalizată prin decizie judecătorească. Ulterior, statul ar putea scoate activele la privatizare, a explicat avocata Natalia Dorofeeva.

În vârstă de 57 de ani, Vadim Moșkovici era, potrivit Forbes, unul dintre cei mai bogați 60 de oameni din Rusia, cu o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari. A fost arestat pe 26 martie la Moscova, împreună cu directorul general al Rusagro, Timur Lipatov. Procurorii i-au acuzat de delapidare în sumă de 1 miliard de ruble. Ulterior, Moșkovici a fost inculpat și pentru mită – ar fi oferit în 2019 un carabină de vânătoare Blaser R8, evaluat la 2,6 milioane de ruble, fostului viceguvernator al regiunii Tambov, în schimbul „protecției generale”.

Potrivit Novaia Gazeta Europa, Rusagro se afla de multă vreme în vizorul autorităților. După ce compania a fost inclusă pe lista întreprinderilor strategice, iar Moșkovici a fost amenințat cu desemnarea drept „agent străin”, acesta a fost forțat să-și aducă afacerile din Cipru înapoi în Rusia, printr-o procedură de redomiciliere. „Mai întâi l-au forțat să redomicilieze afacerea, acum i-o iau cu forța. N-a vrut de bunăvoie, o va face cu forța”, a comentat un apropiat al oligarhului.

Surse din presă susțin că în spatele operațiunii s-ar afla influentul clan Patrușev, care urmărește să preia active strategice din sectorul agroalimentar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA