Epoca vehiculelor tradiţionale e gata să apună: BMW susţine că apogeul motoarelor cu combustie a fost atins în 2023

28 Ian. 2024, 07:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2024, 07:15 // Actual //  Lupu Eduard

BMW a declarat că cererea pentru maşinile sale de lux alimentate cu benzină a atins anul trecut cel mai înalt nivel şi se aşteaptă ca modelele complet electrice să conducă creşterea viitoare, potrivit Bloomberg.

Constructorul german de automobile premium posedă o listă amplă de comenzi pentru vehicule electrice, cu un obiectiv de jumătate de milion de automobile vândute în acest an, aproximativ o cincime din totalul livrărilor, a declarat directorul financiar Walter Mertl. Vânzările de vehicule electrice ale grupului BMW au crescut cu 75% anul trecut, impulsionate de modele precum sedanul i4.

„Anul 2023 a reprezentat un punct de cotitură pentru vehiculele tradiţionale”, a declarat Mertl, în vârstă de 49 de ani, în cadrul unei convorbiri cu jurnaliştii, reglementările pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon limitând orice expansiune. „Creşterea viitoare a vânzărilor va fi impulsionată de vehiculele electrice”.

După ani de livrări în creştere de la an la an, ritmul de accelerare a cererii pentru vehiculele electrice a devenit mai puţin clar. În timp ce piaţa continuă să crească, producătorii de automobile au fost nevoiţi să cedeze în faţa războiului preţurilor purtat de Tesla, mulţi consumatori fiind în continuare reţinuţi din cauza lipsei infrastructurii de încărcare şi a preţurilor ridicate.

Constructorii auto, precum Ford şi General Motors, şi-au revizuit planurile ambiţioase de lansare, Audi declarând luna trecută că reduce numărul de modele pe care le va lansa pe piaţă pentru a evita împovărarea fabricilor şi a dealerilor pe fondul încetinirii creşterii economice. Vehiculele electrice au reprezentat 9,4% din vânzările totale ale mărcii premium Volkswagen AG, în urma mărcii BMW, cu 15%.

Anul viitor, BMW va trece la o nouă structură de bază a vehiculelor, denumită „Neue Klasse”, într-o revenire retro la modelele populare construite în anii 1960 şi la începutul anilor ’70. Noua tehnologie vizează înjumătăţirea costurilor bateriilor în comparaţie cu actuala generaţie a constructorului auto pentru a contribui la creşterea marjelor EV.

Până la sfârşitul deceniului, EV-urile BMW vor avea randamente mai mari decât automobilele sale cu motor cu combustie, a declarat Mertl.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău