Eroii din desenele animate de pe cutiile cu alimente – interziși în mai multe țări. Iată motivul și FOTO

06 Mai 2021, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
06 Mai 2021, 10:38 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Ce asociați cu sintagma „hrană pentru copii”? Dacă un bebeluș locuiește în casa ta, atunci probabil, cunoști despre faptul că mâncarea pentru cei mici nu are niciun gust prea pronunțat. Cel mai probabil acestea sunt piureuri și cereale pentru bebeluși. Și dacă un copil adult locuiește deja în casa ta, atunci cu siguranță „mâncarea” sa este inseparabilă de dulciuri, înghețată, marshmallows, cereale și alte dulciuri. Dar doar din cauza abundenței tuturor acestor bunătăți, problema obezității la copii se acutizează în mai multe țări.

În plus, abundența acestor bunătăți determină adesea coșul alimentar al familiei. De exemplu, în Marea Britanie, luptătorii pentru o alimentație sănătoasă au efectuat un studiu și au constatat că majoritatea părinților britanici sunt ghidați de gusturile copiilor lor, iar alegerea copiilor determină ce va mânca restul familiei.

Un alt punct este că cel mai adesea mâncarea preferată de copii este etalarea personajului lor preferat de desene animate sau a unui personaj fermecător. Această practică este omniprezentă: pe cutiile cerealelor cu mult zahăr poate fi înfățișat un unicorn, pe monedele de ciocolată – eroi de la Paw Patrol, pe gummies – Masha și Ursul sau Peppa Pig. Și această tradiție este veche de mulți ani: de exemplu, Nestlé desenează un iepure Nesquik de câteva decenii. Acesta este marketing, iar producătorii de produse alimentare sunt încântați să folosească aceste tehnici.

Rezultate Studiu

Britanicii au efectuat chiar și un studiu: au cerut copiilor să aleagă între fursecuri sănătoase cu morcovi și cereale cu un personaj amuzant de desene animate. Și ce crezi că au ales majoritatea copiilor? Desigur, cereale cu un erou.

Dar, în ultimii ani, țările îngrijorate de dietele nesănătoase și copiii supraponderali au început să interzică personajele de desene animate pe pachetele cu junk food. Aceștia acuză producătorii că manipulează conștiința copiilor și faptul că mulți lucrători alimentari profită de lipsa de experiență a copiilor, obligându-i să fie tentați de ambalaje frumoase.

Alimentele nesănătoase se referă la toate alimentele și băuturile care au un conținut ridicat de zahăr, sare, grăsimi și calorii. De exemplu, în Chile, o lege similară există de șase ani: aici majoritatea produselor nesănătoase au ambalaje neutre. În plus, toate chips-urile, dulciurile și cerealele au o avertizare despre junk food.

Recent, și Mexic a introdus o interdicție similară: în țara lor, Chester, care iubește cheetos, și alte personaje sunt acum interzise. Chester, care a avut pachete de cipuri de la mijlocul anilor 1980, a fost înlocuită în Mexic cu un „C” cu majuscule, deși are în continuare culoarea caracteristică a ghepardului.

În plus, producătorii au fost obligați să indice pe ambalaje cu astfel de alimente că conțin un conținut ridicat de grăsimi, zahăr și alte substanțe nocive. În alte țări, se sugerează punerea eroilor de desene animate pe pachetele cu alimente sănătoase, care sunt bune pentru organism.

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Identificarea surselor de finanțare și explorarea opțiunilor pentru dezvoltarea afacerilor și a startup-urilor au constituit temele principale ale conferinței „Finanțare alternativă pentru startup-uri și IMM-uri”, desfășurată în Chișinău. 

Printre subiectele abordate s-au numărat crowdfunding-ul, business angels, fonduri de capital de risc, equity funding, programe de finanțare și granturi – opțiuni suplimentare de finanțare pentru antreprenorii aflați la început de drum, care nu dispun de active fixe sau garanții pentru obținerea sumelor bănești necesare.   

Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali, antreprenori, fondatori de startup-uri, investitori și persoane interesate de metode alternative de finanțare destinate dezvoltării afacerilor, disponibile pe piața locală.

Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale și Digitalizării: „În prezent, în Republica Moldova avem în jur de 50 de mii de companii, iar dintr-o anumită perspectivă, noi avem nevoie de mai mulți antreprenori care să creeze mai multă valoare, care să ducă la creșterea economiei. Una dintre principalele noastre priorități este să promovăm antreprenoriatul, iar succesul fiecărui antreprenor este principala noastră misiune. Pentru acestea, lucrăm în primul rând ca să oferim maximum libertate, pentru că știind comunitatea de startup-uri și faptul că preferă să facă afaceri, trebuie să-i ajutăm să se simtă că sunt în largul oceanului, că pot crea și beneficiază de susținere.”

John Riordan, șef adjunct al Misiunii USAID în Moldova: „Este o plăcere să fiu aici, pentru că se simte foarte mult talent și inovație în această sală, ceea ce este super impresionant pentru mine. Tema finanțării alternative prezintă un interes real, atât pentru Moldova, cât și pentru partenerii noștri. USAID ridică la un nou nivel abordarea sistemului de dezvoltare a startup-urilor și a inovației în Moldova. 
Astfel, Moldova devine cunoscută ca fiind o destinație pentru startup-uri, inclusiv prin participarea la evenimente internaționale și locale. Între timp, este construită o infrastructură mai robustă pentru antreprenori și IMM-uri, încurajându-i să crească, în Moldova, pentru a menține talentele aici, acasă – un obiectiv la care lucrăm deja de ceva timp și care începe să dea roade.”

Primul panel de discuții a fost dedicat lendingului – tehnică de finanțare care funcționează după modelul unor piețe care conectează împrumuturile cu investitorii –  și Equity Crowdfunding- un mecanism care permite unor grupuri largi de investitori să finanțeze startup-uri în schimbul unui echități – care reprezintă un catalizator pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii. Invitații au abordat premisele în care instrumentele alternative pot permite cetățenilor să-și investească resursele disponibile în proiecte de afaceri. De asemenea, discuțiile au fost concentrate și pe eficiența cadrului legal al finanțării alternative, incluzând evoluția crowdfundingului și reglementările adoptate pentru a sprijini noile metode de finanțare.

Natalia Bejan, directoare executivă Startup Moldova: „Scopul acestui eveniment este în primul rând de a informa antreprenorii și fondatorii de startup-uri că există metode de finanțare alternativă. Venim în fața lor inclusiv cu exemple elocvente în care micile afaceri au beneficiat de susținere financiară fie din granturi sau programe guvernamentale dedicate. Conferința este un punct de pornire pentru cei care vor să lanseze o campanie de crowdfunding, își doresc să atragă investitori privați sau sunt pe punctul de a aplica pentru sprijin financiar în cadrul unui program, ca să se informeze și să ia decizii asumate cu referire la afacerea lor.”

Tudor Darie, fondator și CEO Fagura: „Atragerea de capital prin crowdfunding ajută companiile să obțină ușor finanțare prin împrumuturi sau equity. Companiile mai obțin o validare din partea comunității și noi clienți sau parteneri. Important să fie ales instrumentul potrivit. Uneori, afacerea are nevoie de un împrumut, dacă fiecare euro investit generează profit de 2 sau 3. Alteori, compania are nevoie de equity crowdfunding, ca să atragă fonduri în schimb la shares. Pentru o campanie de equity crowdfunding profesionistă, antreprenorii au nevoie de aproximativ șase luni. Primul pas este evaluarea interesului comunității de a investi în afacere. Pentru un împrumut, ai nevoie de 15 minute și depui cererea, totul e simplu și transparent.”

Un alt subiect abordat a pus accent pe programele de finanțare și granturile oferite de către autoritățile țării noastre pentru antreprenorii la început de care, care vor să-și extindă afacerea. Fondatorii de companii care deja au beneficiat de susținere financiară au povestit despre experiența lor de contractare a grantului, provocările din domeniu, dar și necesitatea de a avea susținere constantă din partea autorităților în scalarea afacerii. 

Olga Melniciuc, fondatorea investitii.md: „Investițiile sunt necesare oricând și oriunde pentru dezvoltarea afacerii, în mod special atunci când companiile au lipsă de resurse pentru a-și scala ideile de business. Spre exemplu, investițiile din partea Business Angels sunt pentru acele companii care nu au acces la fonduri decât ale investitorilor privați și acești oameni îi ajută să crească mai repede, să dezvolte produsul, să atragă parteneri, să facă primele vânzări și să iasă pe alte pieței. Plus, deja compania este generatoare de venit și intră în acest „joc” de capital fund și poate intra și pe alte piețe, pentru a beneficia de investiții.”

La eveniment au participat și persoane din România precum Cosmin Ochișor, VC Partner GapMinder, care au povestit despre abordarea directă ca investitori, consultanță strategică și implicarea directă în organizarea operațională, guvernanța corporativă și disciplina financiară în rândul companiilor care vor să se extindă rapid. La conferință a fost organizat și un workshop interactiv, unde participanții au avut posibilitatea de a interacționa direct cu experți din domeniu, de a adresa întrebări și de a obține schimb de experiență și bune practici pentru a-și dezvolta activitatea. 

Potrivit studiului „Impactul investițiilor străine directe asupra economiei RM, 2012-2022″, investițiile străine directe în țara noastră au crescut cu aproximativ 50% față de anul 2021 și cu aproximativ 16% față de anul 2019. În același timp, întreprinderile cu investiții străine directe sunt, în medie, de două ori mai productive, fapt care reflectă direct într-o creștere economică mai mare.

Conferința „Finanțare alternativă pentru startup-uri și IMM-uri” a fost organizată de Startup Moldovainvestitii.MD și Fagura Moldova, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID MoldovaEmbassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova – British Embassy Chisinau.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău