Ești absolvent al unui program de schimb sponsorizat de Guvernul SUA? Obține granturi prin împărtășirea ideilor tale

31 Ian. 2022, 09:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
31 Ian. 2022, 09:21 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Ești un tânăr implicat, dornic să atingi noi culmi, căutând oportunități pe măsura competențelor tale? Ai trecut printr-un program de schimb sponsorizat de Statele Unite ale Americii și ești gata să împărtășești propria experiență cu cei din jur? Atunci e timpul să afli despre programul de granturi Alumni Small Grants. Despre ce este acest program și care sunt avantajele sale, află din rândurile ce urmează.

1.    Ce reprezintă Alumni Small Grant și cui se adresează?

Programul de fonduri nerambursabile Alumni Small Grant reprezintă o nouă sursă de finanțare, concepută de Statele Unite ale Americii care vine să perpetueze experiența tinerilor care deja au cunoscut mecanismele de instruire americane și care vor să popularizeze propriile idei față de publicul larg, obținând astfel noi investiții disponibile.

Obiectivele propriu-zise ale acestui nou proiect sunt:

  • Finanțarea și oferirea de suport inițiativelor de succes ale absolvenților la revenirea lor acasă din programul de schimb din SUA, ceea ce pentru Republica Moldova înseamnă obținerea de noi specialiști calificați să îmbunătățească anumite segmente sociale, economice, antreprenoriale din țară;
  • Fortificarea comunității de absolvenți ai programelor SUA din Moldova;
  • Conceperea unei rețele de lideri activi ai comunității care să poată activa împreună, pentru a aborda provocările propriilor localități.

Totodată, programul vine să consolideze scopul de interschimb al bunelor practici, al inițiativelor de interes social, pe care le putem cuantifica nemijlocit în propria noastră țară.

2.    Condițiile de aplicare

Regulile sunt relativ simple pentru înscrierea în acest nou program Alumni Small Grant:

  • Proiectul să vizeze o nevoie tangibilă a comunității, iar rezultatele implementării bunelor practici să poată fi realmente cuantificate;
  • O atenție majoră va fi acordată proiectelor create de către absolvenți pentru comunitățile lor de origine, în acest fel lucrurile pot duce la crearea unor adevărate ecosisteme de inovații la nivel de fiecare localitate de unde provin absolvenții programelor SUA.

Deci dacă ești din Chișinău și vrei să rezolvi, de exemplu, problema transportului public, sau din Ungheni și cauți metode alternative de utilizare a energiilor naturale, ai avut experiența unor instruiri în Statele Unite ale Americii, nu ezita, înscrie-te acum în programul Alumni Small Grant și fă o schimbare pentru tine și comunitatea ta.
Termen de aplicare: 07.02.2022

Pentru detalii despre programe de finanțare, granturi și plăți nerambursabile accesează portalul primarie.halleykm.md.

Conectează-te la realitate! Fii informat, deci puternic!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală