Evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, văzută cu ochi buni de CAPC, dacă vor fi operate și ajustări

01 Feb. 2022, 08:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Feb. 2022, 08:19 // Actual //  MD Bani

Evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor este considerată o soluție bună pentru combaterea situației deplorabile din sistemul justiției, deși instituirea unor norme juridice permanente pentru situații conjuncturale nu răspunde cerințelor de reglementare în general, dar și nici cerințelor de reglementare a organizării sistemului juridic în special. Constatările aparțin experților de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și au fost prezentate în cadrul unui eveniment despre evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, organizat în parteneriat cu Freedom House.

„Strategia de reformă a justiției este o prioritate a guvernării. Inițiativa de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor are scopul de a asigura integritatea acestora – un aspect foarte important pentru sectorul de justiție. De aceea, este foarte important ca aceste inițiative de reformă să fie discutate cu reprezentanții societății civile, procurorii, judecătorii”, a afirmat reprezentanta de țară a Freedom House, Tatiana Puiu.

Și președinta CAPC, Galina Bostan, a subliniat importanța acestui subiect.

„Tematica este extrem de actuală, în condițiile în care are loc o reformă amplă a sectorului justiției. Această reformă trebuie asumată de către întreaga societate, nu de către politicieni. Organizația noastră este interesată de discuții despre corupție de peste 15 ani, iar integritatea magistraților este un aspect pe care-l monitorizăm cu interes”, a menționat Galina Bostan.

În cadrul mesei rotunde, expertul Radu Jigău a prezentat recomandările CAPC la proiectul Conceptului privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor și la proiectul de Lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative.

„Oricât de extraordinară nu ar fi situația, evaluarea, trebuie făcută în limita instrumentelor constituționale în vigoare și prin instituirea de garanții stricte prin care să fie garantată independența organelor de autoadministrare și a membrilor acestora.  Respectiv, procedura de evaluare urmează a fi efectuată în baza unor criterii clare și obiective, de către instituții ce dețin toate caracteristicile unei instanțe judecătorești imparțiale și independente, cu implicarea minimă a politicului și a executivului în procesul de evaluare”, a spus expertul CAPC.

La discuții au participat reprezentanți ai judecătorilor, procurorilor, dar și ai societății civile. Președintele Asociației Procurorilor pentru Ordine și Dreptate, Iurie Lealin, și-a exprimat reticența față de aceste inițiative de evaluare.

Evaluarea va fi începută de unii oameni și va fi terminată de către alții. Nu este clar dacă rezultatul va fi cel așteptat. Fără modificări la Constituție, această evaluare extraordinară nu poate fi posibilă, cel puțin asta spun și experții din Albania. Intențiile sunt foarte bune și susținem schimbările în justiție”, a subliniat Iurie Lealin.

Prezentă la discuții, judecătoarea Livia Mitrofan, Judecătoria Chișinău, a ținut să menționeze că judecătorii și procurorii nu se tem de această evaluare, așa cum se vehiculează în societate.

A ajuns sistemul de justiție în așa situație încât să fie evaluați extraordinar judecătorii și procurorii. Am fost întristată să văd că Comisia de la Veneția a admis ca o putere să evalueze altă putere. Nu ne este frică de această evaluare externă. Ne este frică de acele criterii subiective care pot sta la baza evaluării noastre ca sistem. În lipsa unei proceduri clare, a unor criterii clare, această evaluare poate fi afectată chiar și de anumite opinii, percepții personale”, a afirmat Livia Mitrofan.

„Nu ne împotrivim mecanismului de evaluare. Dorința noastră este ca acesta să se înscrie în regulile justiției naționale. Nicio schimbare nu va fi benefică, dacă nu vom respecta principiile legislației și ale Constituției. Dacă nu va trece acest pre-vetting, imaginea unui judecător și procuror va avea de suferit, mai ales la nivel moral”, a precizat membra Consiliului Superior al Procuraturii, Inga Furtună.

Reprezentanta societății civile, experta Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Sorina Macrinici, a menționat că CRJM s-a expus și susține ambele inițiative – de pre-vetting și vetting.

„Scopul pre-vettingului este ca în CSM și CSP, organe foarte importante din sistemul justiției, să se aleagă persoane oneste și integre. După acest mecanism de verificare a integrității, judecătorii și procurorii vor avea ocazia să aleagă membri în aceste două consilii dintr-o listă cu oameni integri. Comisia de la Veneția nu a constatat anumite probleme de constituționalitate. Nu politicul este cel care va face evaluarea externă”, a reiterat Sorina Macrinici.

Amintim că, proiectul de Lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative a fost votat de Parlament în prima lectură, iar proiectul Conceptului privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor urmează să fie definitivat.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău