Expert economic: Republica Moldova trebuie să încurajeze comerțul online în favoarea celui off-line

17 Sept. 2021, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 12:12 // Actual //  MD Bani

În ultimele 12 luni, volumul vânzărilor online, doar cu plata cardurilor a ajuns la 11 miliarde de lei. De asemenea, în ultimii doi ani de zile, volumul vânzărilor online cu cardul se dublează. Potrivit lui Veaceslav Ioniță aceasta este o piață care se dezvoltă într-un ritm destul de rapid.

Din toate plățile pe care le fac moldovenii cu cardul, 13% sunt plățile online, acestea s-au dublat față de anul 2016 când acestea reprezentau doar 6%.

Din aceste motive, expertul economic consideră că Republica Moldova trebuie să încurajeze comerțul online în favoarea celui off-line.

Pandemia a fost cea care a adus venituri considerabile anume companiile care se ocupă cu comerțul online. Din acest motiv, la moment, competiția deja nu mai poate fi considerată locală, dar globală.

„Autoritățile țării noastre trebuie să răspundă la o întrebare clară: Ce consumă cetățenii noștri pe online? Care sunt produsele pe care le procură ei? și să vedem în ce măsură putem încuraja ca acest consum să aibă loc în interiorul Republicii Moldova.”

Cetățenii noștri cheltuie banii pentru trei dimensiuni:

  1. procură bunuri și servicii peste hotare;
  2. procură bunuri și servicii în interiorul țării;
  3. Internet banking (facturi, impozite, plăți comunale).

Din datele oferite, se poate observa că moldovenii cheltuie mai mulți bani pentru bunurile și serviciile de peste hotare decât pentru cele din interiorul țării, ceea ce este în defavoare economiei țării.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță autoritățile țării noastre trebuie să dezvolte comerțul online din două motive:

  1. de a câștiga competiția cu comerțul de peste hotare;
  2. de a câștiga competiția cu comerțul în numerar, care de cele mai multe ori este fără plata impozitelor.

Dezvoltarea comerțului online va ajuta și la dezvoltarea semnificativă a economiei țării.

În acest sens, expertul economic vine și cu câteva recomandări:

Un alt aspect important menționat de Veaceslav Ioniță este că, în interiorul țării, comerțul online cu cardurile bancare a crescut datorită internet bankingului, iar procurările de bunuri din interiorul țării șunt la un nivel foarte scăzut.

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău