Testamentul prințului Philip va rămâne secret pentru 90 de ani. DE CE?

17 Sept. 2021, 12:22
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 12:22 // Au Bani //  MD Bani

O înaltă instanță britanică a hotărât ca, testamentul prințului-consort Philip, duce de Edinburgh, să rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și reputația” Reginei Elisabeta a II-a, a hotărât o înaltă instanță britanică, scrie BBC.

De peste un secol, în cadrul casei regale britanice a funcționat o convenție care spune că, după moartea unui membru al familiei, curțile trebuie să îi sigileze testamentul. Astfel, spre deosebire de un testament al unei persoane obișnuite, acesta nu va fi deschis inspecției publice.

Conform deciziei, după 90 de ani va avea loc un proces privat în cadrul căruia se va lua decizia dacă testamentul poate fi deschis.

O ședință judecătorească specială pentru a lua această hotărâre s-a desfășurat în privat în luna iulie și a fost condusă de Sir Andrew McFarlane, judecătorul senior al instanțelor familiale. Hotărârea a fost luată joi.

Sir Andrew spune că în calitatea sa de președinte al Diviziei Familiale a Înaltei Curți, el este custodele unui seif în care se află peste 30 de plicuri, fiecare conținând testamentul unui membru al familiei regale.

„Am menținut cutuma prin care, ca urmare a poziției constituționale a Suveranei, este adecvat să avem o practică specială în ce privește testamentele regale”, a spus el. El a confirmat și că nu a văzut conținutul testamentului, ci doar data în care el urmează să fie executat.

Avocații reprezentanți ai domeniului lui Philip au argumentat că vestea și audierile pentru aplicarea documentului „ar putea genera zvonuri nefondate” care ar fi „profund intruzive” pentru Regină și familia regală.

Primul testament secretizat al unui membru al Casei Regale Windsor este cel al fratelui mai mic al reginei-consort Mary de Teck (soția regelui George al V-lea), prințul Francis de Teck, care a murit în 1910. Testamentul său rămâne în seif până astăzi.

În 2007, un bărbat care pretindea că este copilul nelegitim al prințesei Margareta, Robert Andrew Brown, a depus cererea pentru a desigida testamentele reginei mamă și ale prințesei Margareta, dar afirmația sa a fost considerată „vexatoasă și abuz de proces”.

Singurul testament care nu a fost sigilat este cel al Prințesei Diana, Prințesa de Wales. Spre deosebire de ceilalți membri ai Familiei Regale, testamentul ei a fost publicat după moartea ei în 1997, dezvăluind că majoritatea averii sale era păstrată în încredere pentru fiii ei până la vârsta de 25 de ani.

Prințul Philip a murit în 9 aprilie, fiind cel mai longeviv consort al unui monarh britanic din istorie. Potrivit certificatului de deces, prințul Philip a murit de bătrânețe.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău