Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 27% de la începutul sezonului

06 Oct. 2023, 14:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Oct. 2023, 14:29 // Actual //  bani.md

Ucraina a exportat o cantitate de 6,92 milioane de tone de cereale de la începutul sezonului 2023/24 şi până în prezent, cu 27,8% mai puţin comparativ cu cele 9,63 milioane de tone exportate în perioada similară a sezonului anterior, arată datele publicate vineri de Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Conform acestor date, în primele cinci zile ale lunii octombrie 2023, au fost exportate 249.000 tone de cereale, comparativ cu cele 932.000 de tone de cereale exportate de Ucraina în perioada 1-6 octombrie 2022. Ministerul ucrainean al Agriculturii nu a oferit explicaţii pentru această scădere.

Asociaţiile de fermieri şi de comercianţi de cereale susţin că blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră precum şi atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre sunt principalele motive pentru scăderea în ritm anual a exporturilor de cereale.

Pe categorii de produse, de la 1 iulie 2023, când a început sezonul 2023/24, şi până în prezent, Ucraina a exportat 3,5 milioane tone de grâu, 2,8 milioane tone de porumb şi 635.000 de tone de orz.

În mod tradiţional, Ucraina exporta cea mai mare parte a cerealelor sale via porturile de la Marea Neagră. Însă un acord internaţional, intermediat de ONU şi Turcia care permitea astfel de exporturi, s-a prăbuşit în luna iulie odată cu retragerea Rusiei, care a acuzat că propriile sale solicitări referitoare la ridicarea sancţiunilor care vizau exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte nu au fost îndeplinite.

După retragerea Rusiei din acordul internaţional, Ucraina a anunţat crearea propriei sale rute pentru transportul de produse agricole prin Marea Neagră. În ultimele săptămâni, un număr de 12 nave au utilizat noua rută însă este vorba de un număr mic de nave comparativ cu cele care au folosit coridorul pus la punct în cadrul acordului internaţional convenit cu sprijinul ONU şi Turciei.

Ucraina poate exporta cantităţi limitate de cereale şi via micile sale porturi de la Dunăre precum şi via graniţele terestre cu Uniunea Europeană.

Potrivit unor estimări anterioare, Ucraina ar urma să recolteze în 2023 o cantitate de 79 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, iar surplusurile totale exportabile în sezonul 2023/24 ar urma să se ridice la aproximativ 50 de milioane de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO