Mega platformă lansată la Chișinău în sprijinul fermierilor

06 Oct. 2023, 12:44
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
06 Oct. 2023, 12:44 // Slider //  Lupu Eduard

Guvernul Republicii Moldova a anunțat lansarea Platformei de Parteneriat Agroalimentar, eveniment susținut de Uniunea Europeană, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Programul Alimentar Mondial (WFP). Desfășurat în zilele de 6 și 7 octombrie la Chișinău, acesta a reprezentat o oportunitate semnificativă pentru discuții și colaborare în sectorul agricol.

Prim-ministrul Dorin Recean a evidențiat importanța dezvoltării unui sector agricol competitiv, subliniind necesitatea politicii corecte pentru susținerea fermierilor. La întrevederea cu șefii delegațiilor, a declarat: „Trebuie să direcționăm fondurile contribuabililor către o agricultură cu productivitate ridicată și să investim mai mult în tehnologii moderne.”

Platforma de Parteneriat Agroalimentar a oferit un cadru propice pentru discutarea provocărilor pieței alimentare globale, în special în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat importanța cooperării cu țările prietene și angajamentul Republicii Moldova pentru integrarea europeană și dezvoltare durabilă.

La eveniment au participat delegații de înalt nivel din 11 state membre ale UE, inclusiv Austria, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Regatul Țărilor de Jos. Ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, a exprimat recunoștința pentru eforturile Moldovei, subliniind sprijinul oferit.

Platforma de Parteneriat Agroalimentar reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea sectorului agricol și alimentar al Republicii Moldova. Evenimentul a inclus discuții privind aderarea la Uniunea Europeană și a culminat cu adoptarea unei Declarații Comune privind susținerea eforturilor de dezvoltare și modernizare a sectorului agroalimentar în drumul spre integrarea europeană. Detaliile evenimentului pot fi urmărite online pe paginile Guvernului și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău