Moment important pentru Facebook! Compania a ajuns la o valoare de piață de 1 trilion de dolari

29 Iun. 2021, 10:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iun. 2021, 10:31 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Facebook a ajuns la luni la o valoare de piață de 1 trilion de dolari.  Compania este a cincea din SUA care a atins această performanță, astfel, alăturându-se companiei Apple, Microsoft, Amazon și companiei-mamă Google Alphabet.

Acțiunile companiei Facebook au crescut cu 4,2%, la 355,64 USD, după o hotărâre juridică favorabilă care a respins o plângere antitrust introdusă de Comisia Federală pentru Comerț din SUA și o coaliție de procurori generali ai statului.

Majoritatea veniturilor Facebook se obțin din reclame personalizate care sunt afișate utilizatorilor rețelelor sociale Facebook și Instagram. De asemenea, compania are o afacere cu hardware în plină dezvoltare, în care construiește produse precum dispozitivul de apelare video Portal, căștile de realitate virtuală Oculus și ochelarii inteligenți, care urmează să fie lansați în acest an.

Compania a suferit o scădere colosală de 19% în 2018, după ce a înregistrat cifre dezamăgitoare de venituri și utilizatori pentru al doilea trimestru al acelui an. Această scădere a venit pe fondul unui număr de scandaluri în acel an, inclusiv scurgeri de date, știri false și, mai ales, scandalul Cambridge Analytica – în care o firmă de date a accesat în mod necorespunzător datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook și le-a folosit pentru a viza anunțuri pentru Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2016.

În ciuda scandalurilor, Facebook a reușit să revină și a continuat să-și crească baza de utilizatori și să-și crească constant venitul mediu pe utilizator. Prețul acțiunilor a crescut acum cu peste 90% de la 27 iulie 2018.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 02:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2021, 02:32 // Actual //  Lupu Eduard

Inflaţia întrece orice aşteptări, atât prin forţă, cât şi prin durată. Analişti şi jurnalişti se întreabă dacă nu cumva ar fi cazul ca lumea să înceapă să se îngrijoreze sau cel puţin politicienii, în timp ce marile bănci centrale par cel mult neliniştite. Unii fac paralele cu anii ’70, deceniul inflaţiei în America, când preşedinţii şi banca centrală au luat măsuri disperate, unele cu încălcarea principiilor capitalismului şi pieţei libere, dar cei mai mulţi asigură că o astfel de comparaţie este exagerată. Oare?

Istoria arată că inflaţia prelungită nu trebuie subestimată, mai ales dacă eşti politician. În SUA a lovit preşedinţi şi a influenţat astfel istoria lumii. În prezent, preţurile cresc cu o viteză nemaivăzută în ultimii 30 de ani. Despre cum inflaţia a schimbat preşedinţii Americii scrie National Public Radio (NPR), echivalentul american al unei radiodifuziuni naţionale. În octombrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în SUA preţurile au crescut cu peste 6%, iar cele mai mari scumpiri au fost la alimente şi energie, dar în special la energie. Preţurile benzinei îşi proclamă ascensiunea sus pe panouri, la colţ de stradă, în intersecţii, peste tot, scrie Ziarul Financiar.

Economiştii spun (şi chiar sunt de acord între ei în privinţa acestui lucru) că inflaţia actuală poate fi atribuită pandemiei şi consecinţelor acesteia: lanţuri de aprovizionare blocate, muncitori reticenţi să se întoarcă la lucru, penurii şi livrări de energie întrerupte. De asemenea, ştim că guvernul a concentrat miliarde de dolari în puterea de cumpărare a consumatorilor din primăvara anului 2020 încoace. Creşterile de preţuri ar putea fi considerate aproape inevitabile. Dar una dintre lecţiile epocilor inflaţioniste trecute este că alegătorii sunt mai puţin interesaţi de responsabilitate şi cauze decât de forţarea unei schimbări. Cu alte cuvinte, cine este în funcţie acum să nu-şi facă aşternutul prea moale. Sondajele de opinie publice au constatat o nervozitate larg răspândită: Morning Consult, de exemplu, a raportat recent că 87% dintre americani sunt „îngrijoraţi de creşterea preţurilor”. Pe măsură ce astfel de numere cresc, procentele de aprobare pentru preşedintele Biden şi partidul său democrat scad, în mod previzibil, mai ales acolo unde au scăzut deja din cauza valurilor de COVID, a controverselor privind vaccinurile şi retragerii urâte din Afganistan.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei