Femeia care a făcut AVERE după ce s-a fript cu cafea de la McDonald’s. Un proces de milioane de dolari

21 Oct. 2021, 14:05
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
21 Oct. 2021, 14:05 // Au Bani //  MD Bani

În urmă cu aproape 30 de ani de ani, Stella Liebeck a obținut o întreagă avere după ce s-a fript cu cafea de la McDonald’s. Atunci s-a descoperit ca gigantul american ținea cafeaua la o temperatura de 80 de grade Celsius, mult mai mare decât cea obișnuită.

În 1992, când Stella Liebeck avea 79 de ani a comandat o cafea de 49 de cenți de la McDonald’s. Din neatenție, femeia a vărsat paharul și s-a ales cu arsuri grave pe corp.

A dat McDonald’s în judecată

După ce s-a ales cu arsuri de gradul trei, femeia a avut nevoie de opt zile de îngrijiri medicale. La început, Stella a fost de acord să se înțeleagă pe cale amiabilă cu McDonald’s pentru suma de 20.000 de dolari. Din această sumă, cheltuielile medicale reprezentau 10.500 ș cheltuielile anticipate erau de 2.500 de dolari. Pe lângă acestea se adăugau pierderile financiare suferite de fiica sa, care a îngrijit-o o perioadă îndelungată.

Gigantul american nu a fost de acord și era dispus să-i ofere doar 800 de dolari.

La un an după incident, femeia a dat în judecată McDonald’s  și a câștigat procesul. Astfel, un juriu a decis ca ea să primească compensații în valoare 2,7 milioane de dolari, echivalentul a două zile din vânzările de cafea McDonald’s. Însă, un judecător a redus suma daunei la 640.000 de dolari. Decizia instanței a fost atacată atât de Stella cât și de companie, iar într-un final părțile s-au înțeles pe cale amiabilă, fără a divulga suma daunei.

Realitatea Live

Conferință de presă susținută prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman
03 Apr. 2025, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 10:01 // Actual //  bani.md

În contextul transformărilor rapide din economia globală, Republica Moldova nu-și mai poate permite luxul de a ignora piața criptomonedelor, un sector financiar cu o capitalizare globală de trilioane de dolari. Marian Lupu, liderul partidului „Respect Moldova” avertizează că lipsa unei reglementări clare în acest domeniu nu doar că expune țara riscurilor fiscale și de securitate, ci și o plasează în afara cursului modernizării economice.

„Pentru a avea o economie dezvoltată, Moldova trebuie să se adapteze rapid la schimbări și să fie printre primii care aplică noile tehnologii. Criptomonedele nu mai sunt o noutate – sunt deja integrate în sistemele financiare ale marilor economii ale lumii. Noi nu putem neglija aceste tendințe”, declară Lupu.

În prezent, în Republica Moldova nu există niciun cadru normativ dedicat criptomonedelor, iar autoritățile nu au nicio supraveghere asupra tranzacțiilor sau activităților din acest sector. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de moldoveni utilizează criptovalutele, inclusiv în scopuri speculative sau de transfer de capitaluri, fără ca statul să beneficieze din punct de vedere fiscal.

„Este vorba de sume enorme care circulă netransparent, fără impozitare, fără protecție legală pentru utilizatori, și fără ca statul să știe cine, ce și cât tranzacționează”, suține Lupu.

Lupu propune dezvoltarea unui cadru legal clar, coerent și flexibil, care să permită folosirea legală a criptomonedelor în Republica Moldova, în condiții de transparență, siguranță și fiscalitate echitabilă. „Nu vrem doar să ținem pasul cu economia globală, ci și să combatem evaziunea fiscală și să aducem bani reali în bugetul statului”, se subliniază în mesaj.

Inițierea unui asemenea proces de reglementare ar permite Moldovei să-și afirme deschiderea spre inovație, dar și să protejeze cetățenii de riscurile specifice pieței cripto: volatilitate, fraude, scheme piramidale și lipsa de recurs legal în caz de abuz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!