Femeile din Republica Moldova, încurajate de autorităţi şi Uniunea Europeană să se lanseze în afaceri

22 Mart. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2024, 17:24 // Actual //  MD Bani

Programul de Susţinere a Antreprenoriatului Feminin: Oportunităţi de dezvoltare prin granturi din fonduri europene a avut loc la Bardar, raionul Ialoveni. La eveniment a fost prezent viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba; Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks şi directorul interimar al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Gheorghe Iudin.

 „O estimare modestă sugerează că eliminarea inegalităţilor din societate poate avea un impact pozitiv pentru PIB de cel puţin 8%. Mai multe drepturi pentru femei nu înseamnă mai puţine drepturi pentru bărbaţi. Asta este foarte important cu toţii ca să înţelegem. De aceea, vrem să avem cât mai multe antreprenoare lângă antreprenori, să avem cât mai multe afaceri fondate de femei, alături de afaceri fondate de bărbaţi. Asta să ne ofere acea creştere economica de care avem nevoie”, a declarat Dumitru Alaiba.

„Încurajarea spiritului de afaceri al femeilor stimulează diversificare şi inovare, ceea ce duce la o economie mai dinamică şi mai competitivă. Dar, diferenţele de gen încă există, iar aceste decalaje sunt costisitoare, fiind oportunităţi pierdute, atât pentru afaceri individual, cât şi pentru economie per ansamblu. Din acest motiv, egalitatea de gen şi abilitatea economică a femeilor reprezintă o prioritate politică majoră a suportului Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, afirmă Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Programul oferă antreprenoarelor începătoare un grant nerambursabil în valoare de 200 de mii de lei, iar pentru femeile care deja au afaceri, pe care vor să le dezvolte – 600 de mii de lei.

„Noul program de susţinere a antreprenoriatului feminin vine cu măsuri noi de sprijin pentru femeile antreprenoare, mai variate. Nevoile femeilor sunt mai ţintite, iar sprijinul economic este mai consistent. La momentul actual avem alocate 30 milioane de lei, buget pentru acest program, iar de la Uninea Europeană, de asemenea, avem alocate 720 mii euro”, a specificat directorul interimar ODA, Gheorghe Iudin.

 

Sprijinul financiar poate fi solicitat pentru utilaje, materii prime, cât şi pentru certificate de calitate, obţinerea francizei, precum şi aplicaţii software.

„Pentru noi acesta este al doilea program ODA de suport al femeilor în afaceri pe care îl susţinem. Mă bucur să observ, ca şi în alte domenii, că femeiile sunt active şi în business, şi este un interes mare în programele pe care le susţinem nu doar pentru femeile antreprenoare, dar şi cele pentru femeile de afaceri interesate de alte programe”, a mai declarat Jānis Mažeiks.

Locul de lansare a programului de granturi pentru femei nu a fost ales întâmplător. Carmangeria Barda, întreprindere specializată în prelucrarea cărnii este administrată de către Olesea Plugaru, o tânără antreprenare, beneficiară a programelor ODA, care a decis să înfiinţeze afacerea după o vacanţă cu familia în capitala Austriei.

 „Noi am ramas impresionaţi şi în acelaşi timp indignaţi: de ce în Moldova nu este  ciolan, de ce nu putem procura ciolan copt, dar în Austria stau în rânduri mari sute de oameni şi aşteaptă să cumpere un ciolan copt? Noi am stat până la sfârşit şi am cumpărat acel ciolan, am venit acasă şi ne gândeam: e posibil să facem şi noi”, îşi aminteşte Olesea Plugaru, fondatoarea afacerii.

Soţii şi-au prezentat afacerea oaspeţilor, făcând un tur al secţiei de producere, tratare termică şi camera de maturare a cărnurilor.

„Este o afacere care generează 26 de locuri de muncă, aici în satul Bardar. Asta înseamnă 26 de familii care rămân acasă, care plătesc taxe aici acasă, care stau cu copiii acasă şi îşi fac o viaţă aici în Moldova”, susţine Dumitru Alaiba.

Programul de granturi finanţat de Guvern şi UE, prin intermediul ODA este accesibil pentru toate femeile din Republica Moldova.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ