Rata mortalității în 2021 a constituit 17,4 decedați la 1000 locuitori, inclusiv la bărbaţi – 17,1‰, la femei – 14,0‰. Există o disparitate de gen majoră în ceea ce privește speranţa de viaţă la naştere, femeile trăind, în medie, cu 8 ani mai mult decât bărbații (73,1 ani și 65,2 ani respectiv), arată datele Biroului Național de Statistică.
Această diferență este explicată în mare parte de stilul de viață, mai sănătos în cazul femeilor și de ocupațiile diferite ale celor două sexe și ca o consecință – nivelului mai înalt al mortalităţii premature în rândul bărbaţilor. În anul de referință, diferența în ani între speranța de viață a femeilor și a bărbaților s-a diminuat comparativ cu anul precedent cu 0,1 ani.
Ca și în anii precedenți, se menţine disparitatea între ratele mortalităţii generale pe grupe de vârstă pentru bărbați și femei, urmare a căreia durata medie a vieții populației feminine este mai mare în toate grupele de vârstă decât durata medie a vieții populației masculine la aceleași vârste.
Valorile speranţei de viaţă scad odată cu vârsta la ambele sexe, nivelurile acestora fiind însă superioare pe tot parcursul vieţii la femei, deşi la vârstele înaintate ecartul între sexe se diminuează. În urma analizei datelor privind ratele specifice de mortalitate pe grupe de vârstă și sexe, pentru anul 2021, cea mai accentuată disparitate de gen în speranţa de viaţă la naşterese înregistrează pentru nou-născuți (vârsta de 0 ani) și până la grupele în intervalul de vârstă de 5-24 ani (7,8 ani și, respectiv, 7,6 ani). Diferențe nesemnificative au fost constatate pentru bărbații și femeile din grupele de vârsta în intervalul de 75 ani și peste.
Durata medie a vieții în Republica Moldova, în anul 2021, a constituit 69,1 ani, în descreștere cu 0,7 ani în comparație cu anul precedent și cu 11,3 ani mai puțin față de nivelul mediu al speranței de viață la naștere în cele 27 de țări ale UE în anul 2020 (80,4 ani).