Fermierii amenință că-și scot „dinozaurii” în fața Guvernului. Ce condiții i-au îanintat lui Recean

09 Aug. 2023, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Aug. 2023, 16:10 // Actual //  Lupu Eduard

Fermierii din Republica Moldova sunt din nou pregătiți să iasă la protest în cazul în care cerințele lor nu vor fi îndeplinite de către autorități. Asociația Forța Fermierilor a emis o declarație în acest sens, amenințând că începând cu data de 14 august, agricultorii vor demara noi proteste dacă solicitările lor nu vor primi atenția cuvenită.

Cerințele fermierilor includ următoarele aspecte:

  1. Organizarea imediată a unei întrevederi cu premierul Dorin Recean pentru a discuta problemele sectorului agricol.
  2. Aprobarea urgentă a Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru culturile de grâu și orz și repartizarea motorinei din România.
  3. Introducerea, prin decizia Consiliului Suprem de Economie, a unui moratoriu până la sfârșitul anului pentru achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii. Acest moratoriu ar implica interzicerea executării silite a obligațiunilor și declanșarea procedurilor de insolvență.

Fermierii subliniază că aceste cerințe sunt esențiale pentru stabilizarea sectorului agricol și pentru asigurarea sustenabilității afacerilor lor. Ei solicită un dialog constructiv cu autoritățile și sunt hotărâți să își facă vocea auzită prin intermediul protestelor, dacă acest lucru este necesar.

Aceasta nu este prima dată când fermierii din Republica Moldova aduc în atenție problemele lor prin mijloace de protest. În contextul amenințării cu noi proteste începând din 14 august, situația va continua să fie monitorizată de către autorități și opinia publică, iar reacția lor la cerințele fermierilor va avea un impact semnificativ asupra dezvoltării viitoare a sectorului agricol în țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău