Filat: PLDM nu va participa la alegeri, dar va susține un alt partid

12 Mai 2021, 06:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
12 Mai 2021, 06:47 // Actual //  Otilia Cotruța

Partidul Liberal Democrat din Moldova va refuza să participe la alegerile anticipate din 11 iulie. Despre acest lucru a anunțat fostul lider al formațiunii, Vlad Filat, informează Realitatea.md.

Potrivit lui Filat, această decizie va fi discutată în cadrul formațiunii, după ce au eșuat negocierile privind formarea unui bloc electoral dintre membrii PLDM și cei din PPDA.

„Reprezentarea pe listă (n.r – lista pretendenților la funcția de deputat), așa cum a ajuns la PLDM, nu putea fi acceptată. E o abordare nu de parteneriat politic, dar de umilire a PLDM-ului. Și colegii au spus foarte clar: ori nu participăm, ori participăm de unii singuri. Odată ce nu s-a reușit crearea acestui bloc electoral cu PPDA, este punctul meu de vedere pe care îl voi expune în cadrul partidului și îl voi argumenta cu cifre, ca PLDM să nu participe la aceste alegeri….

Eu cred că PAS are șanse reale să obțină majoritatea în Parlament și ca să nu ajungem pe urmă să deplângem un procent sau două de voturi irosite, de aceea vom îndemna oamenii să voteze pentru acest partid”, a declarat Vlad Filat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Politicianul a vorbit și despre plecarea sa din fruntea formațiunii, menționând că a rămas în calitate de membru al Consiliului Național Politic și va continua să ia decizii în cadrul partidului. Liberal-democratul spune că după ce și-a anunțat demisia din calitatea de lider al PLDM, partidul a fost părăsit de către oameni „foarte apropiați și de încredere” de-ai lui Filat, dar a refuzat să dea nume.

El a mai adăugat că în această duminică va avea loc ședința Consiliului Național Politic al partidului, în cadrul căreia vor fi luate mai multe decizii.

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 10:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 10:05 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Gigantul american de îmbrăcăminte sportivă Nike și gigantul de vânzare cu amănuntul Costco afirmă că se confruntă cu lipsuri de produse și cu întârzieri din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare global, scrie BBC.

Nike a declarat că producția și livrarea pantofilor săi vor avea impact până în primăvara anului viitor, deoarece se luptă cu problemele de transport maritim și cu lipsa de lucrători din Asia.

Între timp, Costco a reimpus limite asupra articolelor precum hârtia igienică.

Se spune că clienții depozitează din nou pe fondul temerilor Covid, dar se luptă, de asemenea, să livreze bunuri către magazinele sale.

Joi, Nike a declarat că și-a redus perspectivele de vânzări pentru anul din cauza întreruperii continue.

“Nu suntem imuni la vânturile frontale ale lanțului de aprovizionare global care pun în discuție [producția] și mișcarea produselor în întreaga lume”, a spus directorul financiar Matthew Friend.

Timpul necesar pentru a-și aduce produsele din Asia în America de Nord s-a dublat, de la aproximativ 40 la 80 de zile. Nike a văzut, de asemenea, creșterea timpului de tranzit în America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu și Africa din cauza „congestiei portuare și feroviare și a penuriei de forță de muncă”.

Costco – un comerciant cu amănuntul – a declarat joi că restabilește limitele la achizițiile de articole cheie, inclusiv role de toaletă, apă îmbuteliată și unele produse de curățare.

De asemenea, încearcă să găsească camioane, șoferi și containere de transport pentru a duce mărfurile la magazinele sale.

Vânzătorul cu amănuntul a închiriat chiar și trei dintre navele sale maritime pentru a muta produse între Asia și America de Nord în anul următor.

“Factorii care presează lanțurile de aprovizionare și inflația includ întârzieri în porturi, lipsa de containere, întreruperi Covid, lipsa diferitelor componente, materii prime și ingrediente, presiuni ale costului forței de muncă și lipsa camioanelor și șoferilor”, a declarat directorul financiar al Costco, Richard Galanti.

De când economiile s-au redeschis, comercianții cu amănuntul din întreaga lume s-au confruntat cu o întrerupere generalizată pe fondul creșterii cererii de importuri.

Mărci, printre care producătorul de jucării Hasbro și gigantul de îmbrăcăminte sport Adidas, au avertizat despre potențialele blocaje ale aprovizionării care intră în sezonul crucial de sărbători.

Și săptămâna trecută, un număr record de 73 de nave au fost nevoite să facă coadă în afara a două porturi majore din SUA, Long Beach și Los Angeles, în timp ce personalul portului s-a grăbit să elimine restanța. Înainte de Covid, era neobișnuit ca mai mult de unul să aștepte o dana.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală