Filat: PLDM nu va participa la alegeri, dar va susține un alt partid

12 Mai 2021, 06:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
12 Mai 2021, 06:47 // Actual //  Otilia Cotruța

Partidul Liberal Democrat din Moldova va refuza să participe la alegerile anticipate din 11 iulie. Despre acest lucru a anunțat fostul lider al formațiunii, Vlad Filat, informează Realitatea.md.

Potrivit lui Filat, această decizie va fi discutată în cadrul formațiunii, după ce au eșuat negocierile privind formarea unui bloc electoral dintre membrii PLDM și cei din PPDA.

„Reprezentarea pe listă (n.r – lista pretendenților la funcția de deputat), așa cum a ajuns la PLDM, nu putea fi acceptată. E o abordare nu de parteneriat politic, dar de umilire a PLDM-ului. Și colegii au spus foarte clar: ori nu participăm, ori participăm de unii singuri. Odată ce nu s-a reușit crearea acestui bloc electoral cu PPDA, este punctul meu de vedere pe care îl voi expune în cadrul partidului și îl voi argumenta cu cifre, ca PLDM să nu participe la aceste alegeri….

Eu cred că PAS are șanse reale să obțină majoritatea în Parlament și ca să nu ajungem pe urmă să deplângem un procent sau două de voturi irosite, de aceea vom îndemna oamenii să voteze pentru acest partid”, a declarat Vlad Filat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Politicianul a vorbit și despre plecarea sa din fruntea formațiunii, menționând că a rămas în calitate de membru al Consiliului Național Politic și va continua să ia decizii în cadrul partidului. Liberal-democratul spune că după ce și-a anunțat demisia din calitatea de lider al PLDM, partidul a fost părăsit de către oameni „foarte apropiați și de încredere” de-ai lui Filat, dar a refuzat să dea nume.

El a mai adăugat că în această duminică va avea loc ședința Consiliului Național Politic al partidului, în cadrul căreia vor fi luate mai multe decizii.

Realitatea Live18 Iun. 2021, 18:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 18:40 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Conform datelor statistice publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), produsul intern brut (PIB) a însumat 46,5 miliarde lei și a înregistrat o creștere reală de 1,8%. Relansarea activității investiționale, a consumului intern și a activității economice în sectorul real al economiei sunt factorii determinanți care au favorizat această creștere. Unul dintre sectoarele care a înregistrat o creștere economică de 6,5 % este cel IT.

Astfel, potrivit datelor prezentate de BNS, sectorul IT a înregistrat o creștere de 6,5 %.

Evoluție se datorează, în mare parte, relansării cererii pentru serviciile IT și serviciile informatice, politicilor favorabile dezvoltării sectorului, în special, regimului fiscal distinct în care operează rezidenții parcului virtual  „Moldova IT Park” etc.