Curs valutar
 • EUR
  21.6340
  0.563%
 • USD
  17.7903
  -0.1624%
 • RUB
  0.2405
  0.0416%
 • RON
  4.3910
  0.5488%
 • UAH
  0.6431
  0.171%

Newsmaker: Benzina, legea și Maia Sandu. Cine și cum dă foc pieței de combustibili din Moldova?

05 Mai 2021, 10:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
05 Mai 2021, 10:46 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

După cum a aflat Newsmaker, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a promulgat încă legea care trebuia să schimbe regulile de stabilire a prețurilor la combustibil.

Administrația prezidențială spune că este imposibilă punerea în aplicare a legii în forma prezentată și că va trebui returnată parlamentului pentru revizuire.

ANRE consideră că documentul a fost adoptat sub presiunea lobbyiștilor pentru combustibil pentru a o pune în lumină proastă pe Maia Sandu.

Autorul proiectului de lege, deputatul Alexander Oleinik, dimpotrivă, este sigur că președintele se află sub presiune pentru a menține statu quo-ul.

Cu toate acestea, potrivit experților, în ciuda posibilei nemulțumiri a șoferilor și a fermierilor, președintele nu ar trebui să semneze proiectul de lege pentru a nu provoca un colaps pe piața combustibililor.

Ce spune administrația prezidențială

Președintele Maia Sandu nu a promulgat încă proiectele de amendamente la legea „Pieței produselor petroliere”, care prevede o nouă modalitate de stabilire a prețurilor la combustibil.

În special, prețurile maxime cu amănuntul pentru benzină și motorină ar trebui stabilite de companiile de combustibili, iar ANRE ar trebui să verifice corectitudinea acestora, dar concentrându-se nu pe marja permisă de 10%, ci pe formula propusă de parlament, care se bazează pe cotațiile Platts.

Datorită faptului că au fost comise erori grave în proiectul de lege adoptat de deputați și există contradicții cu legislația actuală, consilierul prezidențial pe probleme de energie Serghei Tofilat a recomandat președintelui să returneze proiectul de lege Parlamentului pentru revizuire.

El a explicat către NM că există mai multe contradicții și omisiuni.

„În primul rând, conținutul de sulf specificat în produsele petroliere care urmează să fie importate contravine standardelor europene și moldovenești adoptate în 2019. În al doilea rând, proiectul nu prevede o formulă pentru stabilirea unui preț pentru gazul lichefiat, ci doar pentru benzină și motorină. În al treilea rând, se propune stabilirea prețurilor pentru fiecare lot de combustibil achiziționat, ceea ce este tehnic imposibil. Este necesar să se introducă conceptul de preț mediu ponderat pentru o anumită perioadă ”, a spus Tofilat.

Ce spun cei de la ANRE

Unul dintre directorii ANRE, Ștefan Creangă, a raportat, de asemenea, despre o eroare gravă în calcului prețurilor. El a citat sdrept exemplu articolul 2 din document, care prevede abolirea articolului 13, paragraful 1 al legii „Pieței produselor petroliere”.

„De fapt, au anulat dreptul importatorilor de produse petroliere de a importa și vinde combustibil atât cu ridicata, cât și cu amănuntul. Dacă legea este publicată în acest formular, Serviciul Vamal va trebui să o aplice, iar Moldova va rămâne fără produse petroliere ”, a spus Creangă.

El crede că unii dintre deputații asociați cu companiile de combustibil beneficiază de o astfel de situație când prețurile sunt formate netransparent și piața este o mizerie. În plus, potrivit lui Creangă, cel care a promovat în mod persistent proiectul nu a putut ignora greșelile și contradicțiile, dar a decis să o pună în lumină proastă pe Maia Sanda.

„Înțeleg că este foarte dificil să îți asumi responsabilitatea și să înapoiezi legea Parlamentului, care va putea să o revizuiască nu mai devreme de sfârșitul verii, sau chiar toamna. În același timp, companiile de combustibili vor continua să facă tot ce vor, pentru că mâinile noastre vor fi legate ”, s-a arătat indignat directorul ANRE.

Rețineți că, dacă Sandu va lua o decizie finală de a returna proiectul de lege Parlamentului, prețurile la produsele petroliere vor continua să fie formate conform vechii metodologii, iar autoritatea de reglementare va continua să se orienteze în timpul verificărilor pornind de la o marjă de profitabilitate permisă de 10%.

Ce spune autorul proiectului de lege

Autorul proiectului de lege, Alexander Oleinik, este sigur că nu pot exista greșeli în proiectul său de lege, pe care l-a pregătit acum aproape un an și jumătate.

„Documentul a fost studiat de ANRE, Consiliul Concurenței, diverse comisii, a trecut două lecturi, departamentul juridic al parlamentului. Chiar crezi că niciunul dintre ei nu ar fi descoperit o eroare ”, s-a indignat Oleinik.

El crede că administrația prezidențială ar putea fi supusă unor presiuni serioase, astfel încât legea să nu apară în cele din urmă, deoarece afectează interesele multor oameni.

„Cineva nu vrea ca ordinea de pe piața combustibililor să fie meritul Oleinik”, a spus deputatul. „Și oamenii care suportă acest haos al prețurilor continuă să sufere”. Potrivit acestuia, dacă legea ar fi fost modificată în februarie anul trecut, situația de pe piața combustibililor ar fi fost complet diferită.

„Și acum, dacă legea este brusc returnată spre revizuire, înainte de 2022, modalitatea de formare a prețurilor la benzină și motorină nu se va schimba”, a concluzionat Oleinik.

Ce spun experții

Expertul în energie Victor Parlicov a declarat pentru Newsmaker că se bazează pe președinte, care va folosi dreptul de a returna legea noului parlament pentru revizuire, „iar deputații nou aleși nu se vor angaja în populism într-o formă și mai pervertită, și mai puțin aplicabilă”, a subliniat Parlicov.

În opinia sa, Parlamentul nu ar trebui să fie deloc implicat în formarea prețurilor combustibililor și ar trebui să ia această responsabilitate de la ANRE. Expertul consideră că prețurile ar trebui stabilite chiar de companiile de combustibili pe baza mecanismelor pieței, iar Consiliul Concurenței ar trebui să monitorizeze acest lucru.

În opinia sa, parlamentul ar trebui să acorde atenție la două lucruri importante care pot afecta pozitiv prețurile și pot spori securitatea energetică.

„În primul rând, este necesar ca pentru o lungă perioadă de timp să se aplice Directiva europeană privind rezervele de produse petroliere și să se formeze o rezervă de combustibil în cantitate de cel puțin 61 de zile de consum. Acum stocurile noastre abia ajung la volumul de 15 zile. Acest lucru va permite statului să acționeze nu numai ca principal consumator de combustibil, ci și ca un comerciant capabil să influențeze cererea și oferta și, în consecință, prețurile ”, a explicat expertul.

El a adăugat că, în al doilea rând, merită adoptată o lege privind prețurile de transfer, care va ajuta la evitarea pierderilor bugetare datorate neplății impozitelor de către companiile multinaționale integrate pe verticală. Potrivit lui Parlicov, principalii importatori de produse petroliere în Moldova: Lukoil, Petrom și Rompetrol sunt astfel de companii multinaționale care își transferă o parte din operațiuni în anumite jurisdicții pentru a „optimiza impozitarea”.

Parlicov este sigur că legea „de stânga” este promovată de „politicienii interesați de coluziunea cu muncitorii din petrol”, care este plătită de consumator.

Mai devreme, observam că conspirația companiilor de combustibili între ele a fost anunțată în partidul Platforma Demnitate și Adevăr (DA), iar vicepreședintele partidului, Alexander Slusari, i-a acuzat pe importatorii de produse petroliere de lăcomie și i-a îndemnat pe șoferi să iasă protest în legătură cu creșterea prețurilor la combustibili.

Săptămâna trecută, mai multe companii au crescut prețurile cu amănuntul la benzină, care costă acum 20 de lei pe litru.

Anterior, într-un interviu acordat NM, șeful Bemol, Rafik Aliyev, a spus că o creștere a prețurilor la combustibili este inevitabilă datorită creșterii prețurilor la petrol și a unei creșteri a cursului de schimb. El a mai declarat că toate companiile de carburanți așteaptă cu nerăbdare noua lege, astfel încât „toate acuzațiile legate de creșterea prețurilor să fie direcționate către ANRE și nu către companiile în sine”.

Realitatea LivePrimul concert de muzică jazz, în cadrul programului muzical săptămânal „Jazz în parc”, la Teatrul de Vară
Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
12 Mai 2021, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Părinții reprezintă primii profesori ai copiilor. Atunci când oferi copiilor sfaturi despre școală, viață și carieră, trebuie să le oferi și reguli financiare. Iată câteva reguli simple despre bani pe care orice mamă trebuie să i le spună fiicei sale.

1. Învaț-o valoarea banilor

Odată ce fetele vor cunoaște valoarea banilor, ele sunt pregătite pentru obiceiuri financiare sănătoase mai târziu în viață. Este bine ca fiica ta să învețe să-ți gestioneze proprii bani și cum să-i obțină. Acum există mai multe aplicații care îi ajută pe copii să învețe despre gestionarea banilor.

2. Învaț-o să fie independentă financiar

Realitatea este că 56% dintre femeile căsătorite se bazează pe soții și partenerii lor pentru a lua decizii financiare majore, ceea ce le poate răni financiar pe termen lung. Independența financiară nu  apare la vârsta adultă, independța financiară este un comportament învățat.

Cum învățăm fetele adolescente și pre-adolescente să-și prețuiască independența financiară?

 • Dacă sunteți o mamă sau o rudă a unei fete tinere, asigurați-vă că ea vă vede să luați un rol activ în finanțele familiei alături de bărbații din gospodăria dvs;
 • Vorbește deschis despre bani, astfel încât ea să facă același lucru cu prietenii și partenerul ei în viitor;
 • Dacă o înveți să înțeleagă finanțele personale și să ia propriile decizii, ea își va păstra independența și încrederea la maturitate.

3. Încurajeaz-o să studieze științele exacte și economia

Fetele depășesc performanța băieților la școală, dar nu au fost încurajate din punct de vedere istoric să urmeze o carieră în matematică și știință ca adulți. Există multe motive pentru acest lucru, inclusiv discriminarea de gen în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), lipsa mentorilor de sex feminin și a modelelor de rol în aceste domenii și o cultură misogină care descrie matematica și știința ca expertize inerent masculine.

Mulți experți în educație consideră că cheia recrutării și reținerii femeilor și a altor grupuri subreprezentate în STEM este de a le oferi aplicații practice, reale, pentru abilități de matematică și știință, în timp ce sunt încă fete. Ce este mai practic decât banii? Știu din experiența mea personală că atragerea de fete adolescente și pre-adolescente cu adevărat entuziasmate de economisire, bugetare și investiții poate crește, de asemenea, implicarea lor în cursurile de matematică și economie.

4. Stârnește-i interesul pentru o carieră în servicii financiare

Serviciile financiare sunt de mult timp un domeniu dominat de bărbați, dar nu trebuie să rămână așa! Fiica ta pre-adolescentă ar putea deveni o persoană de știință de date fintech, un comerciant, un bancher de investiții, un analist financiar, sau un economist. Este esențial să plantați semințele de interes acum, astfel încât ea să ea să aleagă o carieră în economie mai târziu.

O metodă prin care puteți trezi interesul fetelor pentru investiții ar fi să alegeți o companie care îi place fiicei dvs și să-i explicați că ar putea deține acea companie cumpărând o parte din acțiuni. Ea va rămâne fascinată de modul în care prețurile acțiunilor se schimbă constant pe parcursul zilei.

5. Învaț-o să economisească de la o vârstă fragedă

Încă de la o vârstă fragedă fetele trebuie învățate să economisească. Când vor ajunge la vârsta adultă, chiar dacă se vor confrunta cu ideea că bărbații au salarii mai mari decât femeile, ea va ști cum să economisească și nu va intra în datorii.

 


 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație