Finlandezii – cei mai fericiți. Pe ce loc sunt moldovenii

25 Nov. 2021, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Nov. 2021, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Lumea s-a obișnuit spună că țările scandinave sunt printre cele mai bune state de locuit. Publicarea Raportului Fericirii Mondiale din 2020 confirmă din nou această acest lucru.

Finlanda, care a condus clasamentul anul trecut, s-a clasat din nou pe primul loc, urmată de Danemarca și Elveția. În primele cinci sunt și Islanda și Olanda .

Raportul care evaluează fericirea statelor spune că țările care îmbunătățesc angajamentul civic reprezentativitatea guvernului sunt mai fericite. Populația fericită are o prezență mai mare la vot, în timp ce neîncrederea în clasa politică duc la reducerea încrederii sociale și a fericirii.

Conducerea națiunilor care au înregistrat cea mai puternică creștere a fericirii în acest an a fost Benin, care s-a bucurat de o perioadă de stabilitate. Guvernele dețin în mod clar cheia fericirii populației. Combaterea corupției, evitarea conflictelor civile și îmbunătățirea serviciilor publice de bază sunt esențiale pentru succes. Dar la fel de importantă este libertatea personală, încurajarea participării în cadrul societății civile. Banii ajută, desigur, dar singuri nu vă pot aduce fericirea, arată raportul.

Benin a cunoscut o creștere constantă a PIB-ului în ultimii ani, cu îmbunătățirea speranței de viață. Face parte dintr-o tendință pozitivă în Africa sub-sahariană condusă de națiunile mai stabile din punct de vedere politic. În schimb, necazurile societății Venezuelei și războiul civil din Siria au coincis cu scăderea vertiginoasă a nivelului de fericire.

În anul 2020, Republica Moldova s-a clasat pe locul 65 în topul statelor după nivelul de fericire. Țara noastră este devansată de Africa de Sud, Peru și Bosnia Herțegovina. În urma moldovenilor neferciți sunt locuitorii din Ecuador și Kârgâzstan..

Cele mai nefericite state sunt Rwanda, Zimbabwe și Afganistan care au ocupat locurile 147, 148 și 149.

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este o preocupare specială pentru România și personal pentru președintele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută de către șeful statului român, în timpul întrevederii cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București, scrie realitatea.md.

”Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Noi nu începând din acest an îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și de când Moldova s-a angajat ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, noi suntem bucuroși să încurajăm această cale, noi facem un pic mai mult, îi ajutăm cu expertize, energie electrică, carburant, lemn, gaz, însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat președintele României.

Întrebat dacă Rusia, prin provocarea crizei energetice, economice și sociale poate schimba parcursul pro-european al Republicii Moldova, Iohannis a răspuns:

”Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, din potrivă oamenii au înțeles că este o perioadă complicată, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin este nevoie de realizarea unei infrastructuri, interconectare… Noi suntem pregătiți împreun să facem aceste lucruri”.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău