Fitilul războiului din coastele Moldovei. Criza Rusia-Ucraina fierbe. NATO: „Trebuie să fim pregătiţi de o ciocnire”

10 Ian. 2022, 13:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2022, 13:33 // Actual //  bani.md

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg subliniază că Vladimir Putin continuă să trimită trupe la graniţa Ucrainei cu Rusia.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu Olga Stefanishyna, viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrarea europeană şi euro-atlantică. În timp ce atenţia este îndreptată către Kazahstan, criza de la graniţa ucraineană-rusă rămâne delicată, iar îngrijorarea NATO este mare, crie mediafax.ro.

Creşterea forţelor ruse la graniţele Ucrainei, inclusiv a vehiculelor grele, continuă. Şedinţa de astăzi a comisiei NATO-Ucraina este o ocazie excelentă de a reitera Rusiei că, dacă va alege calea confruntării, vor exista costuri politice şi economice mari”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul punctului de presă cu deputatul. Prim-ministrul pentru integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei, Olga Stefanishyna.

Decizia Moscovei de a participa la o întâlnire în cadrul consiliului Rusia-NATO este un semn pozitiv – a adăugat Stoltenberg -. Vom asculta preocupările ruseşti, dar dacă se doreşte stabilirea unui dialog semnificativ, şi Moscova trebuie să le ia în considerare pe ale noastre. Venim la întâlnirile din această săptămână dând dovadă de bună voinţă, muncind din greu pentru a găsi o soluţie paşnică: găsirea unui acord cu Rusia este posibilă. Dar trebuie să fim pregătiţi dacă Moscova alege calea confruntării”.

Stefanishyna nu este însă optimistă: «Toţi trebuie să ne dăm seama că revendicările Moscovei – privind garanţiile de securitate în Europa, n.d. – nu sunt poziţii de negociere: Rusia nu vrea altceva decât să-şi impună agenda. Orice discuţie despre securitatea în Europa trebuie să înceapă cu retragerea forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Cu toate acestea, Rusia calculează greşit şi subestimează unitatea Aliaţilor. Poziţia noastră a fost întotdeauna clară: nu se vorbeşte despre Ucraina fără Ucraina la masă. Şi şedinţa de astăzi a comisiei NATO-Ucraina este un semnal în acest sens”.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Milionarul Mircea Baciu, antreprenor moldovean și fondatorul rețelei comerciale „Bomba”, trage un semnal de alarmă privind expansiunea agresivă a platformelor de comerț online din China, în special a gigantului Temu, care – potrivit acestuia – „omoară businessul moldovenesc”.

Într-un interviu pentru Logos Press, ziarul pe care îl controlează, Baciu a declarat că Temu, lansat în 2022, s-a extins fulgerător pe peste 50 de piețe globale, inclusiv în SUA, Australia, Europa de Vest și, recent, și în Republica Moldova.

„Temu a intrat pe piața moldovenească prin investiții masive în social media și publicitate în Google. Practic, cumpără tot spațiul online. Reclama în Google a devenit cu zeci de procente mai scumpă decât anul trecut. Micii comercianți nu pot ține pasul și pierd clienți”, explică Baciu.

Acesta consideră că, dacă Temu își consolidează poziția, modelul său de afaceri va deveni aproape inexpugnabil, cu cheltuieli de marketing tot mai reduse datorită accesului direct la consumatori prin aplicație mobilă.

Totodată, antreprenorul evidențiază o concurență neloială flagrantă între jucătorii locali și marketplace-urile externe:

„Toți importatorii moldoveni plătesc taxe și TVA, spre deosebire de giganții internaționali. Asta face ca același produs să fie cu 30-35% mai scump aici. În plus, guvernul chinez subvenționează livrările aeriene ale Temu, accentuând diferențele de preț”, afirmă Baciu.

Baciu propune aplicarea TVA pentru toate mărfurile din țări terțe, indiferent de valoare, eliminarea pragului de 150 euro pentru taxele vamale sau armonizarea cu normele UE, înregistrarea obligatorie a marilor platforme pentru plata TVA în regim online;
Uniformizarea regulilor de import pentru persoane fizice și juridice, obligativitatea traducerii în limba de stat a instrucțiunilor, la fel ca pentru importatorii locali, egalarea condițiilor de import pentru medicamente și suplimente alimentare.

Mircea Baciu avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, aproape 90% din afacerile mici din Moldova ar putea fi împinse spre colaps, ceea ce ar avea consecințe economice și sociale severe.

„Este o luptă inegală. Dacă statul nu intervine, riscăm să pierdem tot ce a construit businessul local în ultimele două decenii”, conchide milionarul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!