FMI: Sfârșitul acordului privind cerealele ar putea crește prețurile cu 15%

26 Iul. 2023, 07:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iul. 2023, 07:33 // Actual //  bani.md

Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat astăzi că ieșirea Rusiei dintr-un acord care permitea exporturile ucrainene prin Marea Neagră ar putea duce la o creștere a prețurilor globale la cereale cu 10-15%, potrivit Sky News.

Economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a declarat reporterilor că acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost „foarte util” pentru a asigura furnizarea unor cantități ample de cereale din Ucraina, atenuând presiunile asupra prețurilor la alimente.

„Încă mai evaluăm unde vom ajunge, dar ne gândim că o creștere a prețurilor la cereale de 10-15% este o estimare rezonabilă.”, a spus el.

FMI a estimat marți că inflația globală va scădea la 6,8% în 2023, de la 8,7% în 2022.
În iulie 2022 a fost încheiat un acord între Rusia și Ucraina pentru a permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, Turcia acționând ca intermediar al acordului.
Acordul s-a dovedit a fi un factor important pentru securitatea alimentară globală.
Sfârșitul acordului ar putea exercita o presiune deosebită asupra Africii de Nord, a Orientului Mijlociu și a Asiei de Sud – zone care se bazează cel mai mult pe cerealele ucrainene.

Uniunea Europeană a declarat marți că este pregătită să exporte aproape toate produsele agricole ucrainene prin intermediul „culoarelor de solidaritate” – legături de transport feroviar și rutier prin statele membre ale UE care se învecinează cu Ucraina.

La New York, ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward, a dezvăluit în faţa presei că Rusia şi-a „înmulţit atacurile asupra stocurilor de cereale din Odesa”, precum şi „în întreaga Ucraină”, inclusiv până la frontiera cu România, notează AFP.
Ea a denunţat „absurditatea” utilizării armelor grele de către Moscova „pentru a distruge hrana”, văzând în aceasta dovada că „instrumentalizarea aprovizionării alimentare mondiale este un element calculat al strategiei Rusiei”, ceea ce demonstrează că ei „nu-i pasă de loc de populaţiile din Africa, Asia şi America Latină care se confruntă cu foametea şi seceta”.

Rusia a renunţat la un acord crucial care, din vara anului 2022, a permis Ucrainei să îşi exporte cerealele prin Marea Neagră, inclusiv în Africa, în pofida blocadei ruse asupra porturilor ucrainene.

Timp de un an, acest acord a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale să fie expediate din porturile ucrainene, contribuind la stabilizarea preţurilor mondiale la alimente şi la evitarea riscului de penurie.

Preşedintele rus Vladimir Putin va fi gazda la Sankt-Petersburg începând de joi a summitului Rusia-Africa, un mijloc de a afişa o înţelegere în pofida situaţiei în Ucraina şi a încetării acordului privind cerealele, sursă de îngrijorări pentru ţările de pe continentul african.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău