FMI: Sfârșitul acordului privind cerealele ar putea crește prețurile cu 15%

26 Iul. 2023, 07:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iul. 2023, 07:33 // Actual //  bani.md

Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat astăzi că ieșirea Rusiei dintr-un acord care permitea exporturile ucrainene prin Marea Neagră ar putea duce la o creștere a prețurilor globale la cereale cu 10-15%, potrivit Sky News.

Economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a declarat reporterilor că acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost „foarte util” pentru a asigura furnizarea unor cantități ample de cereale din Ucraina, atenuând presiunile asupra prețurilor la alimente.

„Încă mai evaluăm unde vom ajunge, dar ne gândim că o creștere a prețurilor la cereale de 10-15% este o estimare rezonabilă.”, a spus el.

FMI a estimat marți că inflația globală va scădea la 6,8% în 2023, de la 8,7% în 2022.
În iulie 2022 a fost încheiat un acord între Rusia și Ucraina pentru a permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, Turcia acționând ca intermediar al acordului.
Acordul s-a dovedit a fi un factor important pentru securitatea alimentară globală.
Sfârșitul acordului ar putea exercita o presiune deosebită asupra Africii de Nord, a Orientului Mijlociu și a Asiei de Sud – zone care se bazează cel mai mult pe cerealele ucrainene.

Uniunea Europeană a declarat marți că este pregătită să exporte aproape toate produsele agricole ucrainene prin intermediul „culoarelor de solidaritate” – legături de transport feroviar și rutier prin statele membre ale UE care se învecinează cu Ucraina.

La New York, ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward, a dezvăluit în faţa presei că Rusia şi-a „înmulţit atacurile asupra stocurilor de cereale din Odesa”, precum şi „în întreaga Ucraină”, inclusiv până la frontiera cu România, notează AFP.
Ea a denunţat „absurditatea” utilizării armelor grele de către Moscova „pentru a distruge hrana”, văzând în aceasta dovada că „instrumentalizarea aprovizionării alimentare mondiale este un element calculat al strategiei Rusiei”, ceea ce demonstrează că ei „nu-i pasă de loc de populaţiile din Africa, Asia şi America Latină care se confruntă cu foametea şi seceta”.

Rusia a renunţat la un acord crucial care, din vara anului 2022, a permis Ucrainei să îşi exporte cerealele prin Marea Neagră, inclusiv în Africa, în pofida blocadei ruse asupra porturilor ucrainene.

Timp de un an, acest acord a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale să fie expediate din porturile ucrainene, contribuind la stabilizarea preţurilor mondiale la alimente şi la evitarea riscului de penurie.

Preşedintele rus Vladimir Putin va fi gazda la Sankt-Petersburg începând de joi a summitului Rusia-Africa, un mijloc de a afişa o înţelegere în pofida situaţiei în Ucraina şi a încetării acordului privind cerealele, sursă de îngrijorări pentru ţările de pe continentul african.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ