Fostul șef al ASP este gata să conlucreze cu organele de anchetă! Zara: Toate acțiunile au fost perfect legale

06 Sept. 2021, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2021, 14:27 // Actual //  MD Bani

Fostul șef al Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara reacționează la acuzațiile aduse de prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și actualul director al ASP, Mircea Eșanu cu privire la licitația dubioasă de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate.

Zara susține că stă la dispoziția organelor de anchetă pentru orice clarificări și că toate acțiunile ASP și ale sale personale au fost perfect legale și în conformitate cu legislația Republicii Moldova, scrie Realitatea.md.

Acesta a expediat în adresa jurnaliștilor o reacție în care vine cu mai multe precizări.

„Nu toți operatorii economici pot participa la astfel de achiziții, deoarece blanchetele actelor de identitate pot fi confecționate doar de către companiile specializate din domeniul „Security Printing Industry”, care confecționează bancnote, hârtii de valoare și acte de identitate, dispunând de certificate ISO din domeniu: ISO 14298, ISO 27001 și ISO. Licitația este una publică și internațională. Achiziția publică este desfășurată prin SIA „M-Tender”. Anunțul de participare a fost publicat în Buletinul Achizițiilor publice la 29 aprilie 2021 – termenul a fost extins de 2 ori. Anunțul de participare a fost publicat mai târziu în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Pentru a asigura transparență în procesul de organizare a achizițiilor publice, la solicitare a societății civile, în grupul de lucru a fost antrenat reprezentantul asociației obștești „AGER””, anunță Zara.

Mai mult, fostul șef al ASP susține că cetățenii vor fi cei care vor avea de suferit în urma stopării licitației.

„Astfel, dacă nu ar fi posibilă achiziționarea suplimentară a carnetelor de pașapoarte în anul 2020 pentru anul 2021, în Republica Moldova putea să fie suspendată temporar eliberarea pașapoartelor sau altor acte de identitate, situația similara având loc în trecut și în unele alte țări, când a fost stopată eliberarea pașapoartelor pe o perioadă de la 3 la 7 luni. Acum, în contextul stopării procedurii licitației internaționale de achiziționare a carnetelor de pașapoarte, Republica Moldova chiar riscă să suspende curând eliberarea pașapoartelor pentru cetățenii săi”, mai adaugă fostul șef.

Amintim că, vineri, Natalia Gavrilița a anunțat, vineri, că ASP a anulat licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare.

Gavrilița a spus atunci, într-un briefing de presă, că achiziția a fost dubioasă și organizată cu mai multe abateri.

Reacția integrală a fostului șef al ASP poate fi văzută mai jos.

 

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău