(FOTO) Terasa ta va fi de invidia vecinilor! 9 plante care vor reîmprospăta atmosfera în perioada caldă a anului

11 Mai 2021, 19:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Mai 2021, 19:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Primăvara este în toi. Probabil, ai început deja să redecorezi casa și apartamentul, iar terasa, de asemenea necesită reîmprospătare. Iată 12 plante pe care să le iai în considerare atunci când îți amenjezi terasa.

#1 Cactus

Dacă ai un cactus în apartament sau în casă îl poți scoate la terasă. Există peste 120 de tipuri de cactus, variind în aspect, dimensiune și culoare, așa că alegerea este mare. Pentru a fi sigur că se păstra, cactusul va avea nevoie de udări cu rezervă și de rotații săptămânale pentru o expunere uniformă la soare.

#2 Pasărea paradisului

Floarea Pasărea Paradisului se va aranja perfect la terasă. Cu frunzele sale mari și înălțimea falnică vă va bucura ochii de fiecare dată când o veți vedea. Pentru a înflori, floarea are nevoie de foarte mult spațiu, iar fiind în aer liber șansele sunt și mai mari.

#3 Arborele Filodendron

Dacă vi se pare că terasa este prea goală și aveți nevoie să o umplețeti cu ceva atunci Arborele Filodendron este alegerea perfectă. Frunzele sale mari vor umple terasa ta spațioasă.

#4 Triostar Stromanthe

Tiostar Stromanthe va fi o alegere interesantă și originală pentru terasă. Frunzele sale sunt cunoscute sub denumirea de frunzele „rugăciunii”, iar noaptea, frunzele plantei se vor plia „în rugăciune”.

#5 Smochin-liră (Fiddle-leaf fig)

Smochinul cu frunze lăutărești adoră să se dezvolte în aer liber. Fiind la terasă acesta se va bucura de aer din plin. Cel mai potrivit ar fi să păstrați floarea într-un colț pentru a o proteja de vânt.

#6 Ferigă sabie

Feriga sabie trebuie păstrată la umbră. Este o oțiune excelentă pentru cei ce iubesc florile suspendate. De asemenea le puteți utiliza și fără a le suspenda.

7. Croton

Această plantă te va ajuta să adaugi culoare la terasă, încurât frunzele de Croton sunt viu colorate. Fiind în aer liber planta are mai multe șanse să înflorească în timpul verii.

#8 Colocasia (Taro)

Colocasia se găsește în mai multe dimensiuni, în dependență de mediul său. Această plantă iubește îngrășămintele, așa că asigurați-vă că îi oferiți toate cele necesare.

#9 Palma maiestuoasă

Acest tip de plantă se va încadra perfect în decorul terasei tale, însă trebuie să fiți atenți întrucât există mai multe tirpuri. Unele tipuri iubesc soarele, iar altele umbra.

 

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.