EVECO, o companie de construcții din orașul Comrat folosește o tehnologie inedită și ecologică de construcție a caselor. Tehnologia presupune utilizarea panourilor de lemn, care pot fi umplute cu paie sau stuf (metoda de presare este identică), apoi sunt tencuite cu var stins și paie, finisajul e din lut și paie.
Alexandru Roznerița spune că panourile se umplu cu paie în atelierul din Comrat timp de 4 luni, iar casa se asamblează, asemenea unui LEGO, la destinație, timp de 2 săptămâni.
Anatolii Marinov, unul dintre fondatorii companiei este un om de afaceri care și-a dorit construcții ecologice pentru ferma sa cu circuit închis. A studiat tehnologia și s-a gândit că oricine are motive întemeiate să își dorească o casă din materiale naturale. Cerceta construcțiile din panouri prefabricate și l-a inspirat și pe Zahari Dolomanji să se implice în noul proiect. Zahari este un tânăr de 25 de ani, care din 2015 până astăzi, a implementat proiecte civice în valoare de peste 7 milioane de lei. Este directorul Centrului de Tineret din Găgăuzia. Cei doi cofondatori au aflat, la o întâlnire cu Dmitri Voloșin – autorul programului de investiții Shortcut, despre Alexandru Roznerița. Și iată că Alexandru a pus pe roate tehnologia de fabricare a panourilor, scrie Anna Smolnițchi pe blogul său apostrof.md.
Apostrof.md a discutat cu Alexandru Roznerița despre construcția caselor ecologice cu materialele utilizate de compania EVECO.
Alexandru, împreună cu soția sa au vândut apartamentul din Londra și au decis să revină în Moldova pentru a construi o casă. După un eșec și mai multe dificultăți a decis să studieze o nouă tehnologie și să-și construiască singur o casă.
„Am mers să fac studii cu Barbara Jones din Marea Britanie (n.r. un fel de Guru în construcția caselor ecologice) și i-am încredințat proiectul partenerilor mei de astăzi de la Eveco, pe care l-am adaptat la normele Republicii Moldova. Am făcut o școală bună acolo, am avut și partea practică pe un șantier din Dorset, unde am ridicat pereții unei case din baloți de paie, apoi am efectuat tencuieli din amestec de var stins. Cu aceste cunoștințe, mi-am propus să îmi ridic casa, precum și să îi inspir pe alții, care la fel de fierbinte ca mine, își doresc o casă naturală. Deci da, vreau să îmi câștig și traiul din această îndeletnicire. Am studiat intens subiectul construcțiilor prefabricate din paie. În perioada carantinei, am trecut un curs de instruire cu MOOC Bâtiment Durable din Franța.”, a declarat Alexandru Roznerița pentru apostrof.md.
Toate cunoștințele acumulate le-a implementat în compania EVECO, companie nouă pe piața construcțiilor din Republica Moldova.
„Eveco propune o construcție naturală: un cadru dublu din lemn de pin, cu grosimea peretelui netencuit de 40 cm, cu un strat izolator din paie presate. Aceste panouri pot fi de dimensiuni diferite, în funcție de sarcina pe care necesită să o suporte și de locul unde va trebui să fie amplasat. La acest moment ne propunem să realizăm case doar cu un etaj. Însă aceste panouri ne permit să construim case chiar și din 2 sau 3 etaje. Noi preferăm să ne dezvoltăm treptat, ca să ne asigurăm că oferim cea mai înaltă calitate. Panourile se împacă excelent cu orice stil arhitectural.”
Prețul pentru un metru pătrat se ridică la 350 de euro (cu tencuiala aplicată, comunicațiile și acoperișul incluse). Costul pereților reprezintă doar 20%-30% din valoarea casei.
Casa construită din panourile produse de EVECO este gata în doar 2 săptămâni, iar pe termen lung îți permite să economisești consumul energetic necesar la încălzirea acestor case cu gaz sau electricitate. De asemenea, în interiorul casei poate fi construită și o sobă.
Compania folosește doar materiale ecologice, care nu conține substanțe chimice și toxine, reciclabile, ceea ce permite ca aerul din casă să fie plăcut atunci când îl respiri.
Pe interior, compania folosește tencuială din amestec de argilă.