(FOTO) Peisaje colorate și timp frumos! Cinci locuri din Moldova pe care să le vizitezi în acest weekend

12 Oct. 2022, 13:48
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
12 Oct. 2022, 13:48 // Au Bani //  MD Bani

În acest weekend timpul de afară va fi perfect pentru o escapadă în natură. Cu atât mai mult că, bugetarii vor fi liberi și vineri, pe 14 octombrie, în contextul Hramului Chișinăului. Astfel, vor avea 3 zile în care se vor putea savura din plin aroma și culorile toamnei. Bani.md ți-a pregătit cinci destinații pe care să le vizitezi în acest weekend prelungit.

1. Pădurea Domnească

Pădurea Domnească este o Rezervație Naturală din Republica Moldova ce se întinde pe o suprafață de peste 5700 de hectare dintre care aproape 5000 de hectare sunt acoperite cu păduri. Poarta de acces în rezervație se află în localitatea Moara Domnească, raionul Glodeni, care se află la 150 de km de Chișinău. Pădurea Domnească este unicul loc în care pot fi admirați zimbrii, cele mai masive animale din Europa. De asemenea, vizitatorii vor avea posibilitatea să se relaxeze la umbra stejarilor de 300-400 de ani.

Zimbrăria este cel mai vizitat loc din Pădurea Domnească.  Destinația see află la o distanță de circa doi kilometri de la poarta de acces pe teritoriul protejat. Vizita la zimbrărie costă 50 de lei/matur, 30 lei/copil.

Pe teritoriul Pădurii Domnești se găsește și pensiunea „La Fontal”, unde poți rămâne peste noapte.

De asemenea, dacă ajungi la Pădurea Domnească, nu rata șansa să vizitezi muzeul natural „Suta de Movile”.

2. Green Village

Green Village este un complex turistic aflat în satul Roșu, raionul Cahul. Complexul dispune de mai multe căsuțe primitoare. De asemenea, Green Village se mândrește cu o zonă de camping , unde te poți opri cu rulota sau cortul.

Green Village are o locație perfectă: situat pe o terasă ridicată, complexul oferă o priveliște extraordinară pentru a admira apusul soarelui. Iar mica podgorie este perfectă pentru o cină romantică, în stil toscan, la apus de soare.

3. Parcul Țaul

În satul Țaul din raionul Donduşeni se află cel mai mare parc din Moldova. El a fost creat la începutul secolului al XX-lea, împrejurul conacului familiei Pommer.  Parcul Țaul are cele mai multe specii de conifere și foioase de origine străină – circa 150 de specii.
Aici puteți admira reședința sătească a boierului Pommer și vă puteți plimba pe aleile și cărările decorate de diverse compoziții florale, copaci.

4. Lunca Prutului de Jos

Rezervația științifică Prutul de Jos este o arie protejată amplasată în cursul de jos al râului Prut, incluzând Lacul Beleu și împrejurimile sale. Locul este perfect pentru un weekend în sânul naturii. Chiar dacă nuferii nu mai sunt în floare, peisajul est eminunat.

5. Canioanele din Șoldănești

La o distanță de 130 de km de Chișinău, iubitorii de natură vor găsi canioanele Șoldănești. Acolo găsești totul: cascadă, peșteri, stânci, ruine, pădure

Teleporttravel a realizat și un itinerar care te va ajuta să descoperi canioanele de la Șoldănești.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ