(FOTO) Un antreprenor din satul Costești a instalat panouri fotovoltaice cu suportul Guvernului

30 Sept. 2022, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2022, 11:39 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Nicolae Crețu, din satul Costești, raionul Ialoveni, dezvoltă o afacere în domeniul viticulturii de 15 ani. Pentru a păstra strugurii, a construit un depozit frigorific cu o capacitate de 600 de tone. Fiind electrician de profesie, antreprenorul a încercat mereu să găsească soluții de a reduce cheltuielile lunare pentru energia electrică. Astfel, a decis să instaleze panouri fotovoltaice. Întrucât instalarea și procurarea dispozitivelor este destul de scumpă, agricultorul a depus dosarul pentru a beneficia de subvențiile acordate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). În urma concursului a fost desemnat unul dintre câștigători.

Astfel, în anul 2020, cu ajutorul Proiectului „Livada Moldovei”, a achiziționat 1.200 de panouri solare pentru alimentarea frigiderului cu energie electrică.  Un an mai târziu, a mărit capacitatea centralei fotovoltaice, statul acoperind 50% din costurile proiectului, în valoare totală de 1,6 milioane de lei. În prezent, antreprenorul nu plătește niciun leu pentru energia electrică.

„Până a instala panourile fotovoltaice, achitam câte 50-60 de mii de lei pe lună, iar acum nu plătesc nimic. Investițiile în energia regenerabilă sunt viitorul nostru”, spune Nicolae Crețu.

Executivul acoperă jumătate din investițiile antreprenorilor în sisteme de energie verde prin câteva programe de stat, inclusiv prin subvenții acordate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Pentru a sprijini reducerea consumului de energie şi a micșora costurile de producere, în 2021, statul a subvenționat proiecte în valoare de peste 13 milioane de lei. În anul curent, au fost depuse 25 de dosare de subvenționare a investițiilor în energia verde. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate după data de 30 octombrie, anul curent.

Care este mecanismul de obținere a subvențiilor?

Subvențiile în energia regenerabilă sunt acordate după criteriul primul venit, primul servit. Cererile se depun la oficiile teritoriale ale AIPA, în perioada 1 februarie – 30 octombrie. Aceste subvenții sunt postinvestiționale, respectiv antreprenorii trebuie întâi să dea în exploatare instalațiile. Ulterior, pentru investiții mai mari de 400 de mii de lei, dosarele sunt verificate, atât la capitolul financiar, cât și la fața locului . Plata este autorizată în baza actului de inspecție.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO