FOTO, VIDEO Nicoleta Cojocaru – prima campioană europeană la haltere din Moldova

04 Iul. 2023, 17:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Iul. 2023, 17:40 // Actual //  MD Bani

Moldova a cucerit prima medalie de aur la total la Campionatul European de Tineret care se desfășoară în aceste zile la „Arena Chișinău”, turneu la care Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului este partenerul privat general.

La doar 13 ani, Nicoleta Cojocaru a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, iar imnul Republicii Moldova a răsunat pentru prima dată la turneul istoric organizat de țara noastră!

A.S.I.C.S. a fost alături de Nicoleta încă de la început pe drumul spre această performanță. Acum aproape un an, campioana europeană a beneficiat de o bursă din partea Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului.

Datorită suportului finaciar oferit de A.S.I.C.S., Nicoleta, originară din satul Unțești, raionul Nisporeni a venit să studieze la Internatul Municipal cu Profil Sportiv la Chișinău și a continuat antrenamentele. În mai puțin de un an, adolescenta le-a demonstrat tuturor că e un adevărat ”copil de aur” al halterelor din Moldova. Cele 90 de kilograme ridicate deasupra capului i-au asigurat cea mai importantă medalie de până acum – cea de  Campioană Europeană la categoria de vârstă U15!

„Mă simt foarte emoționată, foarte puternică! Îmi doresc să ajung mai departe, ca toate trei medalii să fie de aur și să am în continuare cele mai bune rezultate. Visul meu e să ajung la Jocurile Olimpice și să iau trei medalii de aur”, spune campioana.

„Copilul de aur” al halterelor s-a impus într-o competiție acerbă cu alte 10 adversare, ea fiind cea mai mică de vârstă din categoria sa de greutate. Nicoleta nu le-a lăsat nicio șansă contracandidatelor sale mai mari, de 14 și 15 ani.

Antrenorul sportivei, Sergiu Crețu, a menționat că succesul discipolei sale se datorează inclusiv susținerii din partea A.S.I.C.S.

Nicoleta și Dan Secrieru au avut susținere din partea A.S.I.C.S. – au avut o bursă pentru care vreau să le mulțumesc foarte mult – ne-a ajutat enorm ca să ne descurcăm în timpul anului! Aceste premii sunt mai mult decât binevenite. Sunt niște copii care necesită susținere”, a dat detalii antrenorul.

Președintele Consiliului A.S.I.C.S. își amintește de precedenta întâlnire cu Nicoletei, bursiera Asociației. A fost un suport mai mult decât justificat, dovadă fiind faptul că după doar câteva luni, Alexandru Gâscă a ajuns să-i decerneze tinerei medalia, râvnită de toți sportivii.

Alexandru Gîscă, Președintele Consiliului A.S.I.C.S.

Am urmărit cu sufletul la gură evoluția proaspetei campioane europene, Nicoleta Cojocaru. A fost o competiție foarte strânsă, a avut concurență acerbă. Este un vis pentru echipa A.S.I.C.S. ca sa vedem cât mai multe medalii de aur și cum imnul Republicii Moldova este intonat, iar drapelul arborat la o competiție de o astfel de anvergură! Dorința noastră să vedem medaliați – campioni europeni, iată că începe să se împlinească. Mulțumesc, este o muncă a noastră – a tuturor comună!”

La rândul său, Președintele Federației de Haltere din Moldova și Președintele Federației Europene de profil, Antonio Conflitti, a precizat după această performanță că nu există campioni fără investiții și fără sacrificii.

„Astăzi am avut încă două șanse pe care din păcate le-am ratat, dar cu Nicoleta eram puțin mai liniștit. După prima probă, ”la smuls”, nivelul de stres a crescut, dar până la urma fata a arătat caracter și a demonstrat forță!  Domnul președinte Plamen Milanov a spus că așteptăm medalii frumoase pentru ca să oferim premii frumoase. Mulțumim A.S.I.C.S.!”, a spus Antonio Conflitti.

Un alt bursier A.S.I.C.S., Dan Secrieru, care, la fel ca și Nicoleta, a beneficiat de bursă din partea Asociației, a cucerit medalia de aur la proba „smuls”, a luat argintul la ”aruncat” și s-a clasat pe locul doi la ”total”. E o altă performanță care ne face mândri și demonstrează că speranțele de ieri sunt astăzi o certitudine!

Mai multe detalii despre drumul spre performanță parcurs de Nicoleta Cojocaru și Dan Secrieru găsiți aici.

Până acum, tinerii sportivi moldoveni au obținut 9 medalii – 4 de aur, 3 de argint și 2 de bronz.

Președintele de Onoare al A.S.I.C.S., Plamen Milanov a anunțat anterior că toți sportivii moldoveni care vor urca pe podium la Campionatul European de Haltere pentru tineret vor primi premii speciale din partea Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului!

„Noi apreciem nivelul acestui eveniment și sunt convins că sportivii noștri vor reuși să demonstreze acasă performanțe și mai bune pentru că vor avea de partea lor și susținerea publicului.  Așteptăm de la acest campionat multe medalii și un nou motiv pentru A.S.I.C.S. de ai stimula financiar pe tinerii sportivi și antrenorii lor”, a declarat Plamen Milanov.

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Economistul român Andrei Caramitru a lansat un avertisment dur asupra sustenabilității sistemelor de pensii și sănătate din statele vestice, inclusiv România, pe fondul unei realități demografice și economice ignorate de decidenți. Într-o postare pe Facebook, Caramitru susține că jumătate din toate taxele plătite de populație sunt direcționate către susținerea pensionarilor, prin pensii directe și costuri medicale, iar suma este în continuă creștere, forțând statele să se împrumute masiv.

„Tinerii nu se mai căsătoresc și nu mai fac copii. Motivul principal: costul locuințelor. Este prea mare. Dacă adăugăm și taxele tot mai ridicate, distrugem chiar segmentul care ar trebui să susțină sistemul”, afirmă Caramitru. În lipsa natalității, statele sunt obligate să importe forță de muncă prin imigrație, dar această soluție temporară creează tensiuni sociale și poate alimenta conflicte etnice și instabilitate politică.

Caramitru explică faptul că arhitectura actuală a sistemelor de protecție socială a fost creată după al Doilea Război Mondial, într-un context complet diferit: populație tânără, familii numeroase și speranță de viață de 65 de ani — exact limita stabilită pentru pensii. În prezent, speranța de viață a crescut considerabil, iar raportul dintre populația activă și cea inactivă s-a deteriorat dramatic.

Soluțiile propuse de economist sunt dure, dar inevitabile, în opinia sa: creșterea vârstei de pensionare spre 70 de ani (așa cum deja se face în țările nordice), plafonarea pensiilor pentru a evita excesul și dezechilibrul bugetar, introducerea coplății în sistemul de sănătate, trecerea graduală la pensii și servicii medicale private, liberalizarea și subvenționarea construcției de locuințe în marile orașe pentru a sprijini tinerii.

„Democratic, aceste măsuri sunt imposibil de aplicat. Populația nu le va vota niciodată. De aceea, căderea este inevitabilă. Statele doar amână deznodământul”, conchide Caramitru. În viziunea sa, fără reforme radicale, modelul actual de stat social se îndreaptă spre faliment, colaps instituțional și haos social.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA