De la începutul războiului, frontiera dintre Moldova și Ucraina a fost traversată de 531.499 de cetățeni ucraineni. Totodată, în țara noastră au rămas 79.604 de persoane din Ucraina. Fiecare a cincea persoană venită în Republica Moldova din Ucraina este persoană vârstnică, spun specialiștii.
Pentru a oferi suport emoțional, psihologis și social refugiaților Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) a înființat 16 Spații Sigure (Safe Space) statice și patru Spații Sigure mobile, destinate serviciilor pentru femei, fete, băieți, bărbați și persoane vârstnice, scrie Realitatea.md.
De curând și în localitatea Cojușna, Strășeni a fost deschis un astfel de spațiu sigur pentru persoanele refugiate vârstnice.
Acest centru este fondat pentru a oferi refugiaților posibilitatea de a socializa, a obține noi cunoștințe ce îi va ajuta în procesul de integrarea în societate. Aici persoanele sunt antrenate în diverse programe de formare inițială și continuă, de studiere a limbii române și de familiarizare cu cultura Republicii Moldova, dar și activități recreative, organizate în funcție de vârsta și nevoile beneficiarilor și cu accent pe evitarea oricărei forme de discriminare și violență. Acest spațiu sigur este destinat vârstnicilor, iar proiectul este implementat de Organizația Help Age.
SafeSpace/SpațiiSigure fac parte din programul UNFPA de răspuns la criza refugiaților și prevenirea violenței în bază de gen. Scopul spațiilor sigure este de a oferi un mediu de protecție refugiaților aflați în Republica Moldova și de a contribui la coeziunea socială dintre refugiați și comunitățile gazdă. Pe lângă serviciile de bază destinate refugiaților, UNFPA a lansat aici și programe de studiere a limbii române pentru a facilita incluziunea lor. Până în luna iulie a acestui an UNFPA a creat 16 SpațiiSigure statice și patru #SpațiiSigure mobile pe întreg teritoriul țării.