Frisoane la Moscova! România își arată disponibilitatea de a construi pe teritoriul său un depozit de gaze Moldovei

21 Mart. 2022, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mart. 2022, 16:21 // Actual //  Lupu Eduard

România cere Uniunii Europene mai mult sprijin pentru Republica Moldova, atât pentru a face față valului de refugiați de război din Ucraina, cât și în perspectiva aderării la UE. România este dispusă să participe la securitatea energetică a Moldovei prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României, a declarat luni ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Șeful diplomației române a mai spus, înaintea întâlnirii miniștrilor de Externe din UE, că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie crescute, în paralel cu combaterea propagandei și dezinformării dinspre Moscova.

România sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, alături de ucraina și Georgia, iar țara noastră este dispusă să contribuie la securitatea energetică a Moldovei, prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul nostru.

„În același timp, trebuie să discutăm despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. România sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, nu doar a Ucrainei și a Georgiei. Toate cele trei țări merită calitatea de stat membru în familia europeană, iar aceasta nu este doar o solicitare circumstanțială venită din partea Republicii Moldova, de exemplu. Conducerea de la Chișinău este foarte angajată în ceea ce privește procesul de reformă, procesul de reformă democratică și drumul european.

Aștept așadar cu interes discuția cu ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, domnul Nicu Popescu. Este necesar să ajutăm Republica Moldova și în ceea ce privește securitatea energetică și lucrăm împreună cu ei pentru a identifica surse alternative de energie. Avem disponibilitatea de a găzdui, în depozitele noastre, gaz din Republica Moldova, și de a construi, pe termen mediu, un depozit de gaz al Republicii Moldova pe teritoriul României”, a explicat Bogdan Aurescu.

În acest context, România sprijină organizarea, pe 5 aprilie, la Berlin, împreună cu Germania și Franța, a unei Conferințe de sprijin pentru Republica Moldova, cu scopul creării unei Platforme de Sprijin („Moldova Support Platform”) și de a încuraja acordarea de mai mult ajutor acestei țări, a mai precizat Aurescu.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc, iar Moscova folosește metanul drept armă de șantaj.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău