Fum negru la Uzina Metalurgică din republica crypto! Gigantul metalifer și-a repornit furnalele

06 Dec. 2022, 11:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Dec. 2022, 11:22 // Actual //  bani.md

Uzina Metalurgică și-a repornit activitatea. Comisia Situații Excepționale i-a acordat autorizație de mediul până la sfârșitul lunii decembrie.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara, ieri într-o conferință de presă, că la întreprindere au fost înregistrate progrese cu privire la protecția mediului, însă nu a putu spune despre ce anume este vorba.

Pretinsele autorități din stânga Nistrului au spus că întreprinderile mari au fost pornite la capacitatea de 30%, în condițiile în care Chișinăul a direcționat toată cantitatea de gaz – 5,7 mil. metri cubi pentru livrarea energiei electrice.

Fostul deputat Alexandr Slusari afirmă că: „40 milioane metri cubi de gaz lunar vor fi utilizate pentru industria transnistreană, care având tarife la resurse energetice de zeci de ori mai mici, vor continua sugrumarea economiei naționale de pe malul drept al Nistrului. Anul trecut, în luna decembrie, când Transnistria a primit volume depline de gaze, pentru industria lor a mers circa 50 mil. metri cubi de gaze. Afirmația dlui Spânu că întreprinderile din stânga Nistrului practic nu vor avea cantități de gaze pentru activitatea de producere este una falsă”.

Acordarea autorizației de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbnița era folosită ca monedă de schimb pentru livrarea energiei electrică Republicii Moldova de către Centrala de la Cuciurgan. Asta a și fost motivul pentru care ar fi demisionat fostul ministru al Mediului, Iuliana Cantaragiu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 14:32 // Actual //  bani.md

Ghenadie Osoianu, unul dintre proprietarii afectați în scandalul imobiliar de la compania „Elat Neocons”, a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă de la IPN. Acesta afirmă că, printr-o schemă ilegală și fără precedent în Moldova, circa 80 de proprietari riscă să rămână fără locuințele deja cumpărate și achitate în anul 2019.

Potrivit lui Osoianu, instanțele de judecată au luat decizii privind anularea tranzacțiilor de vânzare-cumpărare ale apartamentelor fără ca proprietarii acestora să fie măcar prezenți în sala de judecată.

„Ni s-au anulat actele fără să fim măcar prezenți în instanță. Este ca pe vremea lui Stalin din anii ’30. Suntem acuzați că suntem escroci, grup criminal organizat, deși nu avem statut de bănuiți sau învinuiți într-un dosar penal. E absurd”.

Proprietarul susține că la baza acestei scheme ilegale se află anularea retroactivă a bonurilor fiscale, printr-un act intern al firmei „Elat Neocons”, aprobat de o comisie formată din trei persoane: fostul director Ruslan Gurița, contabila și avocatul companiei Alesei Tighinean.

„Vă imaginați că peste trei ani după ce ați cumpărat un frigider, vânzătorul vine și vă spune că bonul fiscal e anulat pentru că banii de fapt n-au intrat în casă. Acum, extrapolați asta la apartamente. Ei vor să ne vândă apartamentele pentru a doua oară, dar deja la alt preț”, explică revoltat Osoianu.

Acesta avertizează că această practică periculoasă ar putea duce la un haos generalizat pe piața imobiliară și afectează siguranța oricărui cumpărător din Moldova, deoarece anularea retroactivă a unui bon fiscal ar putea deveni un precedent periculos.

„Oricine s-ar putea trezi mâine fără casă, doar pentru că vânzătorul a decis că plata nu a fost făcută, chiar dacă există dovezi clare ale plății. Este un atac asupra dreptului fundamental la proprietate”.

Proprietarii afectați cer intervenția urgentă a organelor de drept, inclusiv a procuraturii și a inspectoratului fiscal, care, potrivit lor, nu ar fi trebuit niciodată să permită o astfel de ilegalitate.

O ședință de judecată urmează să aibă loc pe 14 aprilie 2025 urmează o nouă ședință de judecată care ar putea lăsa alți proprietari fără locuințele deja achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!