Furtună fiscală! Îmbătrânirea populației, provocare majoră – monitorul fiscal al UE. Situație dramatică și în Moldova

24 Feb. 2025, 11:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Feb. 2025, 11:16 // Actual //  Ursu Victor

Riscurile fiscale pe termen mediu au crescut semnificativ, iar o treime dintre statele europene pun îmbătrânirea populației pe primul loc în clasamentul riscurilor economice. Aceasta este concluzia ediției din februarie a Monitorului Fiscal European, care atrage atenția asupra impactului sever pe care îl poate avea o populație îmbătrânită asupra bugetelor naționale.

Potrivit raportului, o populație îmbătrânită are două efecte directe asupra economiilor: pe de o parte, crește cheltuielile publice, în special prin majorarea costurilor cu sănătatea și pensiile, iar pe de altă parte, limitează veniturile provenite din impozite, din cauza unui număr tot mai mic de oameni activi pe piața muncii.

O lucrare semnată de economiștii Rainer Kotschy, David Bloom și Andrew Scott, publicată recent, susține că a te baza exclusiv pe vârsta cronologică pentru a evalua impactul îmbătrânirii este „incomplet și înșelător”. Aceștia argumentează că vârsta biologică poate fi un indicator mult mai util, având în vedere că oamenii de aceeași vârstă pot varia semnificativ în funcție de starea lor de sănătate. De exemplu, actorul Robert de Niro, la vârsta de 81 de ani, continuă să joace în filme, în timp ce alții, de aceeași vârstă, se confruntă cu probleme de mobilitate grave.

În ceea ce privește Republica Moldova, conform datelor preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor (RPL) din 2024, procesul de îmbătrânire a populației Republicii Moldova a avansat semnificativ în ultimii 10 ani. Ponderea persoanelor de 65 de ani și peste a ajuns la 18,2% din totalul populației, în creștere considerabilă față de 11,3% înregistrat în 2014. Astfel, populația vârstnică, care numără acum 437,2 mii de persoane dintr-un număr total de 2,4 milioane de lei.

Această tendință subliniază un fenomen de îmbătrânire accelerată, care pune presiune pe sistemul de protecție socială și pe diverse sectoare ale economiei, necesitând politici publice adaptate nevoilor unei populații tot mai vârstnice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Feb. 2025, 14:30
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
24 Feb. 2025, 14:30 // Slider //  bani.md

Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Banca Mondială, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, au acordat 41,7 milioane de lei sub formă de granturi pentru 61 de companii locale. Valoarea totală a investițiilor în economie, generate de aceste finanțări, se ridică la peste 95 de milioane de lei. Dintre companiile susținute, 48 beneficiază de finanțare din bugetul de stat, 11 sunt susținute prin fonduri ale Uniunii Europene, iar un proiect investițional este finanțat de Banca Mondială.

Granturile sunt distribuite prin trei programe gestionate de ODA. Prin Programul de retehnologizare și eficiență energetică, 44 de companii vor beneficia de granturi în valoare totală de 37,7 milioane de lei, cu investiții estimate la 86,7 milioane de lei în economia națională. Aceste finanțări for fi utilizate pentru achiziționarea de utilaje moderne și implementarea soluțiilor energetice durabile, precum instalarea panourilor fotovoltaice și retehnologizarea liniilor de producție.

În cadrul Programului de susținere a antreprenoriatului feminin, nouă companii vor beneficia de granturi în valoare totală de 4,16 milioane de lei. Implementarea acestor proiecte investiționale este estimată să genereze o investiție totală de 7,73 milioane de lei în economie. Inițiativele finanțate vizează dezvoltarea afacerilor în sectoare precum fabricarea produselor de morărit, panificație și patiserie, asistență medicală și educație.

Prin Programul „Dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale diasporei Republicii Moldova 2” (D.O.M.D.E. 2), șapte companii din domeniile educației, industriei prelucrătoare, sănătății mintale și turismului beneficiază de granturi în valoare totală de 688 de mii de lei. Aceste finanțări vor facilita investiții estimate la 917,2 mii de lei. Programul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat cu sprijinul Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație și al Migration Partnership Facility, prin intermediul ODA, Veneto Lavoro și BRD.

 

Pe parcursul anului 2024, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a facilitat 595 de companii în accesarea de granturi în valoare totală de peste 250 de milioane de lei. Din această sumă, aproape 179 de milioane de lei provin din bugetul de stat, iar 54 de milioane de lei au fost oferite de Uniunea Europeană prin proiectul „UE pentru IMM-uri”. Valoarea totală a investițiilor în economie se ridică la 532,4 milioane lei. De asemenea, Banca Mondială, prin Programul de Creștere a Competitivității la Export și Internaționalizare a ÎMM, a susținut 20 de companii cu fonduri de aproape 8 milioane de lei.

Totodată, prin Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice, 20 de companii au beneficiat de granturi nerambursabile în valoare totală de 8,5 milioane de lei, cu sprijinul financiar al Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, în parteneriat cu Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Pentru mai multe detalii despre programele de suport antreprenorial, accesați www.oda.md sau apelați Centrul de Consultanță. Tel: 022 22 57 99.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală