Gaură financiară de miliarde la Moldovagaz! Ceban: Tarifele la gaz oricum vor crește

01 Iun. 2022, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2022, 09:35 // Actual //  bani.md

Devierile financiare ale Moldovagaz vor crește la 3,5 miliarde de lei, în condițiile în care ANRE a refuzat să aprobe tariful solicitat de 22,22 de lei pentru consumatorii finali, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Moldovagaz a depus la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică o cerere de modificare a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali. Pe baza prețului actual de achiziție (880-920 USD), am propus ANRE scenariul în care, până la 1 octombrie 2022, prețul unui metru cub de gaz să fie de 22.229 lei la 1.000 mc (fără TVA), cu revenirea la tariful actual în perioada rece a anului. În ciuda argumentelor Moldovagaz, ANRE a decis să aprobe tariful mediu anual pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii finali în valoare de 16.254 lei la 1.000 de metri cubi, în special, 17.244 de lei la 1.000 de metri cubi pentru consumatorii casnici (fara TVA). Prețul de achiziție al gazelor naturale prevăzut în tariful aprobat de agenție este de 696 USD la 1.000 de metri cubi, în timp ce prețul de achiziție preconizat, luând in considerare puterea calorică doar pentru iunie 2022, este de 880 USD”, spune Ceban.

Potrivit președintelui Moldovagaz,  aplicarea prețurilor reglementate aprobate de ANRE pentru furnizarea de gaze naturale, până la sfârșitul perioadei de raportare Moldovagaz va acumula devieri financiare de 1,2 miliarde lei, ceea ce va majora suma totală de abateri de tarif la 3,5 miliarde de lei și. Acest lucru inevitabil va duce la majorarea tarifului.

Ieri, 31 mai, ANRE a aprobat noile tarife la gaz, care sunt aplicate din 1 iunie curent. Astfel, pentru populație tariful a fost aprobat la 18,6 lei, iar pentru cei racordați la rețele de tensiune înaltă prețul stabilit este de 16,5 lei metrul cub, iar pentru rețele de tensiune medie – 16,8 lei metrul cub.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:35 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Inteligența artificială poate fi un instrument puternic în slujba progresului, dar trebuie să fie ghidată de principii etice și de valori umane. Transformarea digitală nu trebuie să lase pe nimeni în urmă, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul conferinției AI & Big Data Conference – Humans. Powered by AI.

Dragu a evidențiat progresele realizate de Banca Națională a Moldovei în adoptarea tehnologiilor bazate pe AI, în domenii precum supravegherea riscurilor și procesarea documentelor. De asemenea, BNM lucrează la dezvoltarea unor instrumente avansate pentru analiza raportărilor financiare și identificarea riscurilor emergente.

„Transformarea digitală este o oportunitate de a inova, dar și o responsabilitate de a proteja stabilitatea financiară, echitatea și incluziunea. Viitorul central banking-ului înseamnă inovație, anticipare și încredere construită pe baze transparente”, a adăugat Anca Dragu.

Guvernatoarea a subliniat că Moldova are potențialul să devină un model regional în domeniul economiei digitale, însă pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să construiască o infrastructură digitală care pune omul în centrul deciziilor. În acest sens, Banca Națională promovează educația financiară pentru toate categoriile de vârstă și venit, reglementează responsabil tehnologiile emergente și colaborează cu instituțiile europene pentru integrarea plăților digitale și conectarea la SEPA – Spațiul Unic de Plăți în Euro.

„Dincolo de algoritmi și procese, trebuie să vorbim despre oameni. Moldova digitală trebuie să fie și Moldova echitabilă”, a încheiat Anca Dragu, subliniind importanța incluziunii în transformarea digitală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!