Gavrilița a vizitat principalul furnizor de energie termică din Bălți. A vorbit și despre criza gazelor din octombrie

05 Nov. 2021, 07:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Nov. 2021, 07:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ieri, 4 noiembrie 2021, Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova  a vizitat Centrala Electrică cu Termoficare din Bălți (principalul furnizor de energie termică din municipiu) unde a avut o întrevedere cu administrația întreprinderii.

În cadrul vizitei de lucru, Natalia Gavrilița a fost informată despre ultimele acțiuni întreprinse de furnizorul de energie termică în procesul de lansare a sezonului de încălzire. Potrivit informațiilor, acum câteva săptămâni au fost conectate prioritar grădinițele, instituțiile de învățământ și cele medicale, iar de la începutul lunii noiembrie, circa 85% din locuitorii orașului Bălți au primit căldură în case.

„Trebuie să scoatem cât mai multe lecții utile din criza gazelor din luna octombrie a acestui an. Acum este momentul cel mai potrivit să ne gândim la diversificarea surselor energetice și să continuăm proiectele de dezvoltare a infrastructurii care au și un impact benefic asupra mediului „, a punctat pe final de discuții, Natalia Gavrilița.

Conducerea CET-Nord a vorbit despre proiectele implementate în cadrul societății pe acțiuni cu sprijinul partenerilor europeni. Astfel, în cadrul proiectului de modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, au fost construite 2 centrale termice: una de cogenerare de ultimă generație, iar alta echipată cu un cazan de apă fierbinte ce funcționează pe bază de bio peleți. S-a reușit și ridicarea unei stații moderne de pompare a agentului termic echipată cu 3 pompe de termoficare și convertizoare cu frecvență, dar și reabilitarea sistemului de distribuție prin instalarea a 169 de puncte termice individuale în 130 de blocuri locative.

În total, „CET-Nord” SA  asigură cu energie termică 22 de grădinițe, 22 de școli, 7 instituții medicale și 719 blocuri locative din capitala de nord a țării.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău