Gavrilița a vizitat principalul furnizor de energie termică din Bălți. A vorbit și despre criza gazelor din octombrie

05 Nov. 2021, 07:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Nov. 2021, 07:08 // Actual //  MD Bani

Ieri, 4 noiembrie 2021, Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova  a vizitat Centrala Electrică cu Termoficare din Bălți (principalul furnizor de energie termică din municipiu) unde a avut o întrevedere cu administrația întreprinderii.

În cadrul vizitei de lucru, Natalia Gavrilița a fost informată despre ultimele acțiuni întreprinse de furnizorul de energie termică în procesul de lansare a sezonului de încălzire. Potrivit informațiilor, acum câteva săptămâni au fost conectate prioritar grădinițele, instituțiile de învățământ și cele medicale, iar de la începutul lunii noiembrie, circa 85% din locuitorii orașului Bălți au primit căldură în case.

„Trebuie să scoatem cât mai multe lecții utile din criza gazelor din luna octombrie a acestui an. Acum este momentul cel mai potrivit să ne gândim la diversificarea surselor energetice și să continuăm proiectele de dezvoltare a infrastructurii care au și un impact benefic asupra mediului „, a punctat pe final de discuții, Natalia Gavrilița.

Conducerea CET-Nord a vorbit despre proiectele implementate în cadrul societății pe acțiuni cu sprijinul partenerilor europeni. Astfel, în cadrul proiectului de modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, au fost construite 2 centrale termice: una de cogenerare de ultimă generație, iar alta echipată cu un cazan de apă fierbinte ce funcționează pe bază de bio peleți. S-a reușit și ridicarea unei stații moderne de pompare a agentului termic echipată cu 3 pompe de termoficare și convertizoare cu frecvență, dar și reabilitarea sistemului de distribuție prin instalarea a 169 de puncte termice individuale în 130 de blocuri locative.

În total, „CET-Nord” SA  asigură cu energie termică 22 de grădinițe, 22 de școli, 7 instituții medicale și 719 blocuri locative din capitala de nord a țării.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău