Problema datoriei pentru gazul consumat de regiunea stângă a Nistrului poate fi soluționată doar în arbitrajul internațional, potrivit premierului Natalia Gavrilița.
Regiunea transnistreană folosește un volum mai mare de gaze decât partea din dreapta Nistrului, în special pentru producerea de energie electrică. Moldova se aprovizionează cu energie electrică doar de la centrala de producere a curentului electric din stânga Nistrului, spune premierul Republicii Moldova.
De-a lungul timpului gazele naturale consumate în Transnistria nu au fost plătite la un preț real. Așa s-au acumulat datorii de 7,5 miliarde de dolari. Natalia Gavrilița nu știe cine ar urma să plătească pentru datoriile Transnistriei.
Acest subiect ar putea sa fie discutat într-un arbitraj internațional. Este o datorie care s-a format din cauza deciziilor Gazpromului și nu pot fi datorii care sa fie plătite de Guvernul Republicii Moldova”, a declarat Natalia Gavrilița într-un interviu pentru PROTV România.
La 1 noiembrie a intrat în vigoare contractul semnat dintre Moldovagaz și Gazprom pentru livrarea cazului pe o perioadă de cinci ani. Documentul prevede importul a 3 miliarde de metri cubi/anual, dintre care doar 1,1 miliarde metri cubi sunt destinate părții din dreapta Nistrului
În prezent, datoria regiunii din stânga Nistrului pentru gazul rusesc depășește 7,5 miliarde USD sau cât tot PIB-ul ţării, adică tot ce produce economia Moldovei într-un singur an. Specialiştii în domeniu afirmă că dacă gigantul rus Gazprom dorea cu adevărat recuperarea acestor datorii, atunci o făcea. Periodic gigantul rus atacă Moldovagaz în instanțele de arbitraj internațional unde obține câștig de cauză. Este mai degrabă o procedură necesară pentru a lua de pe umerii Gazprom eventualele probleme de ordin contabil şi fiscal pe teritoriul Rusiei create de aceste restanţe.