Gavrilița indignată că nu-i sunt mediatizate deciziile de ieftinire a uleiului: Societatea are nevoie și de știri bune

01 Iun. 2022, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2022, 15:36 // Actual //  bani.md

În debutul ședinței Guvernului primi-ministra Natalia Gavrilița s-a arătat indignată că presa nu mediatizează ieftinirea uleiului. „Chiar dacă avem ulei la un preț de 34 de lei litrul nu prea văd interes la această temă, dimpotrivă se găsesc magazinele individuale care au un preț mai înalt și se speculează pe această temă”.

Eu înțeleg predilecția unor redacții pentru știri negative care generează frică la oameni, dar uneori chiar se exagerează. Societatea noastră are nevoie și de știri bune, de încredere. Avem nevoie de a crește încrederea populației și a businessului în ziua de mâine. Ieftinirea uleiului este rezultatul unor decizii ale Guvernului pe care le-am luat împreună prin Comisia Situații Excepționale prin includerea acestui produs în lista produselor social importante. Am dat un semnal clar că nu vom accepta speculațiile nefondate și că se întrece limita bunului simț în stabilirea prețului. Or, nu este menirea mea să arăt Conciului Concurenței în ce direcții să ajungă și cum să decidă prioritățile de intervenție. Aproape oriunde e de lucru”, a declarat Gavrilița.

Gavrilța a spus că unii oameni de afaceri în Republica Moldva trebuie să înțeleagă că e bine să lucrezi cinstit pe termen lung să pui un preț corect și să construiești cu cetățenii acestei țări relații de lungă durată bazate pe respect mai ales în aceste timpuri când avem nevoie de solidaritate

Viziunea economică a regimului Plahotniuc pe care la creat a fost un în care marele bogății se construiau rapid prin jaf și delapidare și abuz, prin folosirea instituțiile statului în beneficiul unor hoți din contul celor mulți nedreptățiți. Trebuie să lucrăm să scăpăm de acest model de business bazat pe bogății create legal. Cei care nu înțeleg trecerea de la viziunea veche la cea nouă vom continua să le explicăm cum stau lucrurile și care sunt opțiunile în viitorul apropiat”, a mai punctat prim-ministra.

În opinia prim-ministrei, în Republica Moldova trebuie să se treacă la bogății create legal. „Cei care nu înțeleg trecerea de la viziunea veche la cea nouă vom continua să le explicăm. Vreau ca fiacre membru al Guvernului să prioritizeze deciziile de stabilire a prețui să intervenim acolo unde o putem face. Să ne întâlnim cu actorii din diferite domenii pentru a vedea cum putem modera chiar și prin discurs așteptările inflaționiste și tendințele de speculă”.

Acum două săptămâni prețul unui litru de ulei ajuns să coste peste 50 de lei, mai scump cu 25%. Or, după intervenția Comisiei Situației Excepționale prin includerea produsului în lista celor social importante, uleiul s-a ieftint la 34 de lei.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău