China nu va putea înlocui complet piața europeană pierdută de gigantul energetic rus Gazprom. Chiar și în cel mai bun scenariu pentru Rusia, China va reprezenta doar aproximativ două treimi din volumele care au mers cândva în Europa.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, Europa a abandonat gazul rusesc, prăbușind profiturile Gazprom. Acest lucru a fost relatat de agenția de știri Bloomberg, citat de ziare.com.
Moscova încă speră ca Europa să fie înlocuită de China. Dar prețurile vor fi mai mici și va fi nevoie de ani și investiții uriașe pentru a stabili aprovizionarea.
„Nu văd prea multe șanse ca Rusia să încheie un nou acord cu China în acest an, în ciuda dorinței părții ruse”, a declarat Kevin Tu, directorul general al companiei de cercetare Agora Energy Transition China.
„Gazprom a slăbit semnificativ ca armă economică”, a spus Maximilian Hess, cercetător la Institutul de Cercetare în Politică Externă.
„Putin pare să fi calculat greșit atunci când a tăiat gazul în Europa”, a spus Maria Snegovaya, cercetător senior la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.
„O mare parte din piața europeană a fost pierdută în favoarea Rusiei, iar importanța geopolitică a Gazprom pare să fie în declin — asta-i tot”.
Beijingul a crescut importurile de energie rusească, dar a învățat lecții din dependența Europei de gazul rusesc. Cu toate acestea, orice acord nu va fi suficient pentru ca Gazprom să capete influența de dinaintea războiului. Valoarea sa de piață, cândva a treia cea mai mare din lume, este acum mai puțin de jumătate din cea a Equinor ASA din Norvegia (o companie internațională de energie).
Oamenii din interior cred că șansele de recuperare ale Gazprom sunt mici. Fostul vicepreședinte al consiliului de administrație al Gazprom, Alexander Riazanov, spune că gigantul ru „nu are perspective pentru următorii 5-10 ani”. Eșecurile companiei arată cât de vulnerabilă este Rusia atât la presiunea internațională, cât și la ambițiile lui Putin.
Compania a înregistrat o pierdere în al doilea trimestru, iar producția a scăzut cu 25% în prima jumătate a anului trecut, până la cel mai scăzut nivel din istoria sa de 30 de ani.
Incertitudinea războiului și pierderea unei mari părți a pieței europene au slăbit poziția de negociere a Rusiei, lăsând discuțiile cu China blocate luni de zile.
Starea de spirit a celor apropiați de Gazprom este pesimistă. Chiar dacă Beijingul ar arăta bunăvoință față de Putin printr-un acord energetic, nu ar oferi aceleași condiții financiare ca Europa, a declarat un fost director al companiei, sub condiția anonimatului, adăugând că vina este implicarea Gazprom în politică.