În a treia luni a fiecărei luni se fac rezervări de capacitate lunară pentru transportul gazelor. Asta a fost data de 17 octombrie, or Gazprom nu a rezervat capacități adiționale pentru luna noiembrie. Însă există posibilitatea de a rezerva zilnic aceste capacități, susține Secretarul de stat în domeniul energetic, Constantin Borosan.
Republica este amenințată de criza gazelor, deoarece gigantul rus Gazprom ar intenționa să sisteze livrarea gazelor. De la 1 octombrie a redus livrările cu 30%. Motivul, Chișinăul nu și-a onorat obligațiile de auditare a datorii istorice de 709 mil. USD.
Țara noastră are stocate 80 de milioane de metri cubi de metan în România, cantitate ce ar ajunge pentru aproximativ 20 zile. Gazele pot fi transportate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care deja funcționează din 2021.
Republica Moldova este dependentă 100% de furnizorul rus de gaze Gazprom. Pentru luna octombrie prețul de achiziție este de peste o mie USD pentru mia de metri cubi, iar tariful pentru consumatorii casnici a fost majorat cu 27,2%, la 29,26 lei pentru metrul cub. Din 1 octombrie prețul de import al gazului este calculat după o altă formulă. Este vorba de 70% prețul la petrol și 30% prețul spot al metanului.