GELIBERT – 25 de ani de excelență la care a contribuit și Uniunea Europeană

31 Ian. 2025, 16:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2025, 16:53 // Actual //  bani.md

2025 și 25 de ani de activitate în domeniul producerii de ape minerale, băuturi răcoritoare și ape potabile. Este vorba despre compania GELIBERT, din Sângerei, administrată de Vasile Bejenari, care și-a consolidat poziția ca lider pe piața locală, demonstrând o creștere remarcabilă susținută de investiții și inovație.

În perioada 2022-2024, GELIBERT a beneficiat de sprijin financiar sub formă de granturi nerambursabile prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), finanțate de Uniunea Europeană și Guvernul Republicii Moldova.

„Primul nostru proiect, axat pe internaționalizare, a avut o valoare de 4 milioane de lei, din care 2 milioane au fost acordate sub formă de grant. Al doilea proiect a fost dedicat retehnologizării și eficienței energetice, cu o investiție totală de 3,5 milioane de lei și un grant de 1,76 milioane de lei”, a specificat antreprenorul.

Granturile au permis companiei să achiziționeze o linie modernă de îmbuteliere și una pentru suflarea sticlelor PET. Vasile Bejenari a evidențiat impactul pozitiv al acestor granturi:

„Aceste două proiecte ne-au permis dezvoltarea și modernizarea întreprinderii, crescând sustenabilitatea și competitivitatea produselor noastre pe piața locală și internațională.”

El a adăugat că, fără susținerea Guvernului Republicii Moldova și a Uniunii Europene, compania ar fi fost nevoită să recurgă la credite bancare pentru finanțare.

Sprijinul UE a fost esențial pentru dezvoltarea companiei. În cadrul unei vizite la GELIBERT, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat importanța colaborării dintre UE și întreprinderile locale în promovarea creșterii economice și a inovației.

Datorită suportului financiar al UE, s-a îmbunătățit calitatea apei potabile îmbuteliate de către companie și a fost posibilă dotarea acesteia cu echipamente performante care asigură eficiența energetică și reduce emisiile de carbon.

Pe măsură ce GELIBERT sărbătorește un sfert de secol de activitate, își reafirmă angajamentul de a continua inovarea și extinderea pe noi piețe, menținând standarde înalte de calitate, cu sprijinul constant al Uniunii Europene și al programelor naționale de dezvoltare.

Programul de creștere a competitivității la export și internaționalizarea IMM al ODA este destinat întreprinderilor mici și mijlocii care își doresc să investească pentru extinderea spre alte piețe. Suportul financiar nerambursabil al acestui program fiind de până la 600 000 MDL. 

Programul de Retehnologizare și eficiență energetică a IMM își propune să sporească gradul de performanță a întreprinderilor, să schimbe echipamentele și utilajele ineficiente și să optimizeze costurile de producere prin măsuri de eficiență energetică. Grantul ste în sumă de 2.000.000 lei, finanțare nerambursabilă. 

Înregistrează-te aici:  https://formular.oda.md/aplica/#/244

Detalii și consultanță la numărul de telefon: 0 -22 -21-16-63

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009