Germania încearcă să atragă muncitori ucraineni. Ce trebuie să facă refugiații pentru a obține un loc de muncă

22 Apr. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Apr. 2022, 11:47 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Germania încearcă să profite de pe urma refugiaţilor ucraineni bine pregătiţi în contextul în care războiul din Ucraina intră în cea de-a treia lună, notează Euractiv. Mai exact, cea mai mare economie a Europei atrage muncitori din Ucraina.

Lipsa tot mai mare de forță de muncă calificată ar putea amenința în curând productivitatea în Germania.

„Astăzi avem 390.000 de locuri de muncă vacante și ne așteptăm la o creștere de un milion și mai mult”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, în ianuarie. „Dacă nu reducem acest decalaj, vom avea probleme reale de productivitate”, a adăugat el la acea vreme.

La o lună după anunțul său, invazia Ucrainei de către Rusia a forțat mulți refugiați ucraineni să părăsească țara, peste 300.000 venind în Germania.

„Acești oameni sunt bine pregătiți și trebuie să fie angajați de angajatori în funcție de calificările lor”, a explicat marți (19 aprilie) ministrul Educației și Cercetării, Bettina Stark-Watzinger.

Potrivit informațiilor, „73% dintre refugiații din Ucraina și-au terminat studiile, 10% vorbesc bine germana”, motiv pentru care se pune accent acum pe accelerarea recunoașterii calificărilor lor.

Institutul de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă din Germania a constatat, de asemenea, că refugiații ucraineni sunt foarte dezirabili pentru piața muncii din Germania.

„Nivelul de educație în Ucraina este ridicat în comparație cu standardele internaționale”, a adăugat institutul.

În ceea ce privește înscrierea la universități și colegii, Germania este chiar în urma Ucrainei în general. Femeile ucrainene, care alcătuiesc majoritatea refugiaților, sunt, de asemenea, mai educate în medie decât compatrioții lor.

În plus, „vârsta medie a refugiaților adulți [ucraineni] este mult mai mare decât cea a celor care au fugit în 2015”, a declarat economistul Herbert Brücker pentru EURACTIV Germania, explicând că acest lucru îi face angajări mai experimentate și, prin urmare, mai atractive.

Umplerea golurilor

Integrarea pe piața muncii din Germania nu a fost ușoară pentru refugiații ucraineni, în special cu birocrația grea care stă în cale – mai ales când a izbucnit pentru prima dată războiul.

„Refugiații din Ucraina trebuie, în primul rând, să solicite titlul de „protecție temporară” la Oficiul de Înregistrare a Străinilor pentru a obține un permis de muncă”, a explicat Sarah Strobel, manager de proiect al proiectului guvernamental Network „Companies Integrate Refugees”.

Începând cu 18 martie, acest lucru a fost posibil online.

Dacă sunt plasați cu succes, refugiații ucraineni pot umple golurile de forță de muncă în multe sectoare – în special domeniile pe care guvernul de coaliție a spus că dorește să le stimuleze în viitor.

De exemplu, sectorul IT din Ucraina s-a dezvoltat rapid în ultimii ani. Înainte de începerea războiului, în sector erau angajați în jur de 300.000 de oameni și dețin astfel un know-how valoros.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău