Germania nu va mai importa petrol din Rusia. Planurile mărețe ale guvernului de la Berlin

16 Mai 2022, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mai 2022, 10:23 // Actual //  MD Bani

Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, chiar dacă Uniunea Europeană (UE) nu va reuşi să ajungă la un acord cu privire la un embargo la nivelul UE cu privire la ţiţeiul rusesc, au declarat oficialii guvernamentali citaţi de Bloomberg.

În prezent, Berlunul face eforturi considerabile pentru a încheia contracte cu furnizorii alternativi înregistrează progrese. Potrivit unor oficiali care au dorit să îşi păstreze anonimatul, guvernul german este că poate rezolva problemele de logistică rămase în decurs de şase – şapte luni.

Oficialii citaţi de Bloomberg susţin că guvernul condus de cancelarul german Olaf Scholz este hotărât să continue cu planul său naţional de încetare a importurilor de petrol din Rusia, ca parte a sancţiunilor europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Potrivit cifrelor oficiale, ponderea ocupată de ţiţeiul rusesc în consumul de petrol al Germaniei a scăzut deja până la 12%, de la un nivel de 35% înaintea războiului din Ucraina.

Provocările care au mai rămas de rezolvat de autorităţile de la Berlin includ obţinerea de petrol dintr-o sursă alternativă pentru o importantă rafinărie din estul Germaniei, care se bazează pe ţiţeiul rusesc livrat prin conducta Drujba şi care este operată de producătorul rus Rosneft PJSC.

Autorităţile germane au decis că poate fi utilizată o veche conductă petrolieră care face legătura între portul Rostock de la marea Baltică şi rafinăria de la Schwedt, însă din cauza capacităţii sale reduse poate acoperi doar 60% din necesarul rafinăriei. În consecinţă, autorităţile lucrează acum la creşterea presiunii de pompare în această conductă şi la modernizarea infrastructurii astfel încât mai mult petrol să ajungă la rafinăria de la Schwedt. Această rafinărie asigură aprovizionarea cu combustibil a aeroportului internaţional din Berlin şi a majorităţii benzinăriilor din capitala Germania şi a landului Brandenburg.

De asemenea, este analizată varianta ca necesarul de combustibil al aeroportului internaţional din Berlin să vină de la o altă rafinărie, posibil din Bavaria.

Iniţial, petrolul non-rusesc pentru rafinăria de la Schwedt ar urma să vină de la rezerva naţională amplasată în apropiere de portul Wilhelmshaven, de unde va fi transportat prin canalul Kiel până la Rostock şi de acolo prin vechiul oleoduct până la rafinăria de la Schwedt.

Însă în condiţiile în care grupul petrolier rus Rosneft nu este interesat să schimbe furnizorul de petrol pentru rafinăria de la Schwedt, Germania pregăteşte un act legislativ care va permite preluarea controlului la rafinărie de la compania rusă, începând chiar cu data de 1 iunie.

Comisia Europeană a propus un embargo pentru importurile de ţiţei brut rusesc în decurs de şase luni, iar importurile de produse petroliere rafinate ar urma să înceteze la finele lui 2022. Însă premierul ungar Viktor Orban a sugerat că un embargo petrolier ar trebui să fie discutat la un summit al liderilor UE, următorul astfel de summit fiind programat pentru finele lunii mai.

Realitatea Live

22 Mai 2025, 11:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 11:24 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania rusă Gazprom Neft, compania fiică a gigantului Gazprom, a raportat o pierdere de 21,3 miliarde de ruble (aproximativ 230 milioane dolari) în primul trimestru din 2025, conform standardelor contabile rusești (RSCU), potrivit raportului financiar publicat recent. Aceasta marchează un contrast puternic față de aceeași perioadă a anului trecut, când compania înregistra un profit de 36,9 miliarde de ruble, notează interfax.ru.

Veniturile Gazprom Neft au scăzut cu 5%, ajungând la 767,6 miliarde de ruble, în timp ce costurile de producție au crescut cu 6,8%, atingând 685,4 miliarde de ruble. În urma acestor evoluții, profitul brut s-a înjumătățit, coborând la 82,2 miliarde de ruble, iar profitul din vânzări s-a prăbușit de 4,3 ori, până la 17,8 miliarde de ruble. Înainte de impozitare, compania a raportat un deficit de 29,1 miliarde de ruble, față de un câștig de 45,9 miliarde în trimestrul I din 2024.

Este pentru prima dată din 2021 când Gazprom Neft publică datele financiare pentru primul trimestru conform RSCU, după o pauză de trei ani în care acest tip de raportări nu au fost făcute publice.

De altfel, compania a mai înregistrat pierderi trimestriale în trecut: 13,4 miliarde de ruble în 2018, 2,8 miliarde în 2019, 24,2 miliarde în 2020, și 10 miliarde în 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO