Germania plătește facturile moldovenilor

19 Iul. 2022, 04:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iul. 2022, 04:48 // Actual //  bani.md

Conferință cu folos pentru cetățenii din Republica Moldova, la București: europenii și aliații lor cofinanțează ieșirea țării din șantajul energetic rusesc.

Moldova nu este singură, iar comunitatea internațională nu-și poate permite luxul de a nu o ajuta acum. Prima jumătate a frazei aparține ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, iar cea de-a doua șefului diplomației române, Bogdan Aurescu.

De data aceasta este vorba despre mai mult decât de declarații politice: cel puțin 600 de milioane de euro s-au strâns la discuțiile grupurilor de lucru ale celei de-a doua conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, găzduită vineri, 15 iulie 2022, de autoritățile de la București. Din acești bani, 77 de milioane de euro vin din Germania și mai mult de jumătate se duc direct la populația Republicii Moldova.

Din spusele ministrei Baerbock, din grantul adus de la Berlin la întâlnirea donatorilor pentru Moldova, 40 de milioane sunt investiții directe în nivelul de trai al populației – bani din care vor fi acoperite subvenții pentru gaze și energie electrică din gospodării. Ca în întreaga Europă, și în Moldova prețurile resurselor energetice au fost puternic afectate de inflație și de izolarea internațională a Rusiei, după invazia din Ucraina și izbucnirea războiului dus acolo de Kremlin.

„Moldova trebuie să scape de șantajul energetic al Rusiei”, a spus, la București, șefa diplomației federale, iar 20 de milioane de euro din contribuția Germaniei la efortul donatorilor reuniți în capitala României se vor duce la măsuri de eficientizare energetică și de dezvoltare a resurselor regenerabile, pentru că, a completat Baerbock, „problema energiei este o chestiune fundamentală de securitate”.

Granițe mai sigure pentru Europa în estul Moldovei

Moldova, însă, este supusă unei presiuni suplimentare față de multe alte state implicate în efortul umanitar: este vecina imediată a Ucrainei, cu care împarte o bună bucată de istorie recentă comună, experiențe culturale îmbinate, traume sociale trăite laolaltă și o limbă regională pe care ambele popoare o cunosc, anume chiar rusa. Mult prea mică pentru provocarea aceasta, nesigură la rândul ei după decenii de șantaj rusesc, Moldova are nevoie de prezența unui prieten puternic și de implicarea lui.

Pentru Uniunea Europeană, chiar așa, tulburată de propriile probleme, asistarea unei țări precum Moldova este un efort colateral. Dar beneficiile stabilității în vecinătatea Ucrainei sunt mult mai importante și se vor deconta pe termen mediu și lung. Așa că Berlinul, care a anunțat și la București, prin vocea ministrei Baerbock, că se va alătura celor care livrează Ucrainei agresate arme, va investi în Moldova în tehnologie de supraveghere a frontierelor – drone video, mașini de teren, scanere pentru controlul pașapoartelor, între altele.

Realitatea Live

14 Oct. 2024, 13:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Oct. 2024, 13:58 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, Chișinăul, cel mai tânăr și dinamic oraș al Republicii Moldova, își sărbătorește ziua. Cu fiecare an, capitala continuă să crească și să se dezvolte, fiind locul în care energia și tinerețea se resimt la fiecare colț.

Potrivit unui clasament realizat de economistul Veaceslav Ioniță, vârsta medie a populației din Chișinău este de 38,7 ani, plasând capitala în fruntea orașelor cu cea mai tânără populație din țară. La polul opus se află orașele Nisporeni, cu o vârstă medie de 40,5 ani, Orhei (40,3 ani) și Strășeni (40,1 ani).

Pe regiuni, populația din zona centrală a țării are cea mai tânără generație, cu o vârstă medie de 40,3 ani, urmată de Sud (41,5 ani) și Nord (42,4 ani).

Chișinăul rămâne simbolul tinereții și al dezvoltării continue, atrăgând noi generații și consolidându-și statutul de motor al economiei și culturii naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău