Germania vrea să se desprindă de gazul rusesc. E pe cale să semneze acorduri cu un furnizor din Qatar

20 Sept. 2022, 17:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2022, 17:23 // Actual //  Lupu Eduard

Germania caută să se desprindă de gazul furnizat din Rusia. Astfel, companiile germane de utilități sunt pe cale să semneze un contract pentru a cumpăra gaze naturale lichefiate (GNL) cu o companie din Qatar, scrie Reuters.

Companiile germane de utilități RWE și Uniper sunt pe cale să încheie acorduri pe termen lung pentru a cumpăra gaze naturale lichefiate (GNL) din proiectul North Field Expansion din Qatar pentru a contribui la înlocuirea gazului rusesc, potrivit unor surse anonime.

Însă discuțiile dintre cele două păți nu au decurs fără divergențe, acestea având probleme în ceea ce privește condițiile cheie din contract, cum ar fi durata contractelor și prețurile.

Germania vrea să cumpere gaz natural din Qatar

Cu toate acestea, se așteaptă să se ajungă la un acord comun între Germania și Qatar.

Germania își propune să înlocuiască toate importurile de energie din Rusia până la jumătatea anului 2024. Efortul este cu atât mai semnificativ cu cât țara se bazează în mare parte pe gazele naturale pentru a-și alimenta industria.

Deși încheierea unui acord de furnizare de gaze cu Qatar ar fi o veste bună pentru Germania, el nu ar reprezenta o soluție în rezolvarea crizei actuale cu care se confruntă țara. Proiectul de extindere a câmpului nordic este așteptat să intre în funcțiune abia în apropierea anului 2026.

Germania întâmpină dificultăți în încheierea acordurilor cu Qatar

În luna mai, publicația Reuters a relatat că discuțiile au întâmpinat dificultăți deoarece Germania nu voia să încheie acorduri pe o perioadă de cel puțin 20 de ani și, de asemenea, a dorit ca prețurile să fie legate de prețurile de referință ale gazelor naturale din Olanda, mai degrabă decât de cele ale petrolului.

Sursele au declarat că acum discuțiile sunt mult mai constructive, iar un acord ar putea fi încheiat în săptămânile ce urmează. Ar putea fi stabilit un interval de furnizare de 15 ani.

Ambele companii germane de utilități au declarat că discuțiile cu Qatar sunt în termeni buni, dar nu s-a ajuns încă la un acord.

Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa la sfârșitul acestei săptămâni în Emiratele Arabe Unite și în Qatar, atunci când se așteaptă să semneze contracte de GNL, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău