GI Jane din viața reală: primele femei US Marines care pot lupta alături de camarazii lor bărbaţi

02 Mai 2021, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Mai 2021, 16:00 // Actual //  MD Bani

În premieră, 53 de femei au devenit militari apţi combatanţi ai Infanteriei Marine a SUA. Femeile au absolvit un program dur de instrucție la baza de recrutare US Marines din San Diego – un ultim „bastion” al armatei americane, care nu mai recrutase până în prezent femei pentru misiuni de luptă. Instrucția a inclus un test dur de rezistență fizică și psihică cu durata de 54 de ore, cunoscut de către militari sub denumirea de „Crucible”.

A fost pentru prima oară în istoria armatei SUA când baza de recrutare a Infanteriei Marine din San Diego a acceptat femei în programul de recrutare. Cele 53 de noi membre ale US Marines au reușit astfel să spargă ultima „barieră de gen” din armata SUA, scrie Digi24.

Până în prezent, recruții și sergenții de instrucție de sex feminin se antrenau la cealaltă bază de instrucție a US Marines, din Parris Island, Carolina de Sud. Anual, 3.400 de femei-soldat reușesc să termine cursurile de la baza din Parris Island.

Corpul Infanteriei Marine a fost criticat pentru numărul scăzut de femei din rândurile sale, comparativ cu restul armatei.  Astfel, 8,6% din numărul militarilor US Marines sunt femei, de două ori mai puțin decât în celelalte ramuri (Forțe Terestre, Forțe Navale, Forțe Aeriene), unde procentul este de 16,5% .

Programul de instrucție – similar atât pentru bărbați și femei – a  inclus un curs de obstacole care presupunea, printre altele, transportarea și ridicarea peste un zid a unui manechin care juca rolul „unui camarad rănit”.

Un număr de 60 de femei-recrut s-au prezentat în luna ianuarie a acestui an la centrul din San Diego a Infanteriei Marine americane, în cadrul primului program de instrucție mixtă organizat de această bază. Șapte dintre ele au fost nevoite să renunțe, în urma accidentărilor și a rănilor suferite în timpul diverselor probe.

Așa-numitul program „Crucible”, de testare a rezistenței fizice și psihice, inclus în anii 1990 în procesul de selecție al Infanteriei Marine, impune standarde și bareme identice, indiferent de vârstă sau sex, celor care doresc să intre în acest corp de elită al armatei SUA.

Cele 53 de femei care au absolvit programul de instrucție au devenit acum parte a „frăției de arme” care caracterizează Infanteria Marină și care, alături de „frații” săi include, de ceva vreme, și câteva „surori”.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău