Gigantul Gazprom își extinde influența: Companie rusă debutează pe piața energiei electrice din România

25 Sept. 2024, 09:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2024, 09:16 // Actual //  Lupu Eduard

Compania NIS Petrol SRL va fi furnizor de energie electrică pe piața din România, după o decizie a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat marți acordarea licenței pentru activitatea de furnizare societății NIS Petrol SRL, compania care operează benzinăriile Gazprom din România.

Potrivit datelor de pe Termene.ro, citate de hotnews.ro, NIS Petrol SRL are ca principal obiect de activitate vânzarea de carburanți.

Cu ce se ocupă NIS Petrol în România
Compania este deținută de grupul sârb NIS, la care Gazprom este acționar majoritar. Mai exact, la acționari apar sârbii de la Naftina Industrija Srbije JSC Novi SAD și NIS AD Novi SAD.

NIS Petrol SRL se află pe piața carburanților din România de 13 ani și în toată acestă perioadă a raportat pierderi.

Cifra de afaceri în 2023 a fost de 283,6 milioane de lei, în scădere cu 60% față de anul precedent, înregistrând o pierdere de 63,6 milioane de lei.

NIS Petrol Romania mai are în portofoliu șase perimetre de petrol și gaze pe teritoriul României, având la toate statut de operator, scria Profit.ro în iunie 2023.

Patru concesiuni sunt pentru activități de explorare-dezvoltare și exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în județul Bihor – EX-2 Tria și EX-3 Băile Felix și două în județul Timiș – EX-7 Periam și EX-8 Biled). O a cincea concesiune este deținută în parteneriat cu Zeta Petroleum și Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, județul Timiș. Cea de-a șasea concesiune pentru activități de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în județul Timiș, în perimetrul EX-12 Crai Nou.

În 2019, NIS a.d. Serbia (compania care deține rafinăriile de la Pancevo și Novi Sad) a încheiat un contract cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, care are ca obiect transportul pe calea ferată până la granița cu Serbia a țițeiului extras de subsidiara românească NIS Petrol din perimetrele concesionate în vestul țării, mai scrie Profit.ro.

Angajați NIS Petrol, anchetați de DIICOT
Patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti au fost acuzați, în octombrie 2022, de procurorii DIICOT că au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia.

Erau acuzați de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Sept. 2024, 10:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2024, 10:17 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Bernard Arnault, fondatorul imperiului de lux LVMH, cunoscut pentru branduri precum Louis Vuitton, Dior, Givenchy și Fendi, a căzut pe locul cinci în clasamentul miliardarilor mondiali, după ce a pierdut 54 de miliarde de dolari din avere din cauza scăderii valorii acțiunilor sale. Arnault, care avea la sfârșitul lunii martie o avere de 231 de miliarde de dolari și era cel mai bogat om din lume, se confruntă acum cu o avere estimată la 177 de miliarde de dolari.

Scăderea de 16% a acțiunilor LVMH, care se tranzacționează acum la 132 de dolari per acțiune, a afectat semnificativ poziția lui Arnault, acesta deținând 48% din conglomerat. Începând cu 2024, averea sa a scăzut cu 30 de miliarde de dolari, făcându-l cel mai mare pierzător din topul miliardarilor în acest an.

LVMH a raportat o scădere modestă a veniturilor în prima jumătate a anului, iar diviziile de vinuri și băuturi tari au fost cele mai afectate. Jean-Jacques Guoiny, directorul financiar al companiei, sugerează că situația geopolitică și economică globală ar putea fi cauza scăderii consumului de produse de lux.

Această tendință nu afectează doar LVMH, ci și alte branduri de lux, care au raportat pierderi în 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău