Gigantul Gazprom își extinde influența: Companie rusă debutează pe piața energiei electrice din România

25 Sept. 2024, 09:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Sept. 2024, 09:16 // Actual //  bani.md

Compania NIS Petrol SRL va fi furnizor de energie electrică pe piața din România, după o decizie a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat marți acordarea licenței pentru activitatea de furnizare societății NIS Petrol SRL, compania care operează benzinăriile Gazprom din România.

Potrivit datelor de pe Termene.ro, citate de hotnews.ro, NIS Petrol SRL are ca principal obiect de activitate vânzarea de carburanți.

Cu ce se ocupă NIS Petrol în România
Compania este deținută de grupul sârb NIS, la care Gazprom este acționar majoritar. Mai exact, la acționari apar sârbii de la Naftina Industrija Srbije JSC Novi SAD și NIS AD Novi SAD.

NIS Petrol SRL se află pe piața carburanților din România de 13 ani și în toată acestă perioadă a raportat pierderi.

Cifra de afaceri în 2023 a fost de 283,6 milioane de lei, în scădere cu 60% față de anul precedent, înregistrând o pierdere de 63,6 milioane de lei.

NIS Petrol Romania mai are în portofoliu șase perimetre de petrol și gaze pe teritoriul României, având la toate statut de operator, scria Profit.ro în iunie 2023.

Patru concesiuni sunt pentru activități de explorare-dezvoltare și exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în județul Bihor – EX-2 Tria și EX-3 Băile Felix și două în județul Timiș – EX-7 Periam și EX-8 Biled). O a cincea concesiune este deținută în parteneriat cu Zeta Petroleum și Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, județul Timiș. Cea de-a șasea concesiune pentru activități de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în județul Timiș, în perimetrul EX-12 Crai Nou.

În 2019, NIS a.d. Serbia (compania care deține rafinăriile de la Pancevo și Novi Sad) a încheiat un contract cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, care are ca obiect transportul pe calea ferată până la granița cu Serbia a țițeiului extras de subsidiara românească NIS Petrol din perimetrele concesionate în vestul țării, mai scrie Profit.ro.

Angajați NIS Petrol, anchetați de DIICOT
Patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti au fost acuzați, în octombrie 2022, de procurorii DIICOT că au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia.

Erau acuzați de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Iul. 2025, 09:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Iul. 2025, 09:01 // Actual //  Ursu Victor

Administrația Trump plănuiește să elimine jumătate din actele normative federale din SUA până la prima aniversare a revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, folosind un instrument de inteligență artificială denumit „DOGE AI Deregulation Decision Tool”, potrivit documentelor obținute de The Washington Post.

Instrumentul urmează să analizeze aproximativ 200.000 de reglementări federale pentru a identifica care dintre ele pot fi abrogate, fiind considerate învechite sau nejustificate legal. Proiectul estimează că peste 100.000 de reguli ar putea fi eliminate.

Potrivit unei prezentări interne, DOGE AI ar putea genera economii de „trilioane de dolari” pentru bugetul federal. Până acum, sistemul a fost deja utilizat în cadrul Departamentului pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană pentru a revizui 1.083 de secțiuni de reglementări și a efectuat „modificări în proporție de 100%” asupra normelor din cadrul Biroului pentru Protecția Financiară a Consumatorului.

Doi oficiali federali care au lucrat direct cu sistemul DOGE au declarat pentru Washington Post că instrumentul a fost dezvoltat cu sprijinul unor ingineri aduși în guvern printr-un proiect inițiat de Elon Musk.

Inițiativa se înscrie în agenda administrației Trump de reducere drastică a reglementărilor federale și de accelerare a digitalizării decizionale în procesul guvernamental.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA