GIZ crește „puterile” economice ale femeilor. Studiul care prezintă servicii alternative de îngrijire a copiilor

17 Ian. 2022, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Ian. 2022, 12:28 // Actual //  MD Bani

Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a elaborat un studiu comprehensiv cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor din Republica Moldova. În studiu sunt identificate opțiuni alternative pentru a oferi posibilități reglementate, fiabile, accesibile și flexibile pentru îngrijirea copiilor în timpul programului de lucru al părinților.

Studiul a fost realizat cu scopul de a crește prezența femeilor din Republica Moldova pe piața muncii.

Potrivit GIZ, Femeile din Moldova sunt subreprezentate pe piața muncii și întâmpină dificultăți în promovarea la posturi manageriale și de nivel mai înalt. Una dintre cauzele acestei probleme este lipsa opțiunilor alternative de îngrijire pentru copiii preșcolari și implicarea în activitățile de îngrijire a familiei, limitându-le astfel femeilor perspectivele de angajare și carieră.

Astfel, au fost propuse și argumentate următoarele recomandări:
  • • implementarea a 3 servicii alternative de îngrijire a copiilor, aplicabile pentru toate familiile, indiferent de statutul social și nivelul de venituri, precum și mediul de reședință, fiind optimale din punct de vedere a corelației calitate-preț: instituția de educație timpurie (IET) de tipul familial (la domiciliu); IET de tipul ”Institutul bunicuțelor”; IET creată la nivel local cu suportul parteneriatului public-privat;
  • • dezvoltarea în continuare a serviciului alternativ de îngrijire a copiilor deja existent în Republica Moldova: IET de tipul creșă privată, în special pentru copiii de vârstă antepreșcolară (0-2 ani).
Rezultatele Studiului au fost prezentate MMPS și MEC în cadrul unei ședințe la data de 23 decembrie 2021 și pot servi pentru elaborarea cadrului normativ ce ține de serviciile alternative de îngrijire a copiilor, în conformitate cu acțiunea nr.11.12.5 din Planul de acțiuni al Guvernului pe anii 2021-2022.
Acest Studiu a fost elaborat cu asistența proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Guvernelor Germaniei și Elveției.

În procesul elaborării studiului au fost implicați în interviuri individuale și discuții: Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), Ministerul Educației și Cercetării (MEC), UN Women și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:13 // Actual //  Lupu Eduard

Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în SUA, potrivit indicelui preţurilor de consum PCE urmărit în mod special de Rezerva Federală, şi publicat cu câteva zile înainte de următoarea şedinţă de politică monetară, ceea ce ar urma să îi încurajeze pe oficialii Fed să rămână prudenţi înainte de a începe să reducă dobânzile, transmite AFP, citată de Agerpres.

Conform datelor publicate vineri de Departamentul american al Comerţului, rata anuală a inflaţiei în luna martie a accelerat până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în februarie. Analiştii se aşteptau la o accelerare până la 2,6%.

În schimb, de la o lună la alta, inflaţia a rămas stabilă la 0,3%, aşa cum se aşteptau analiştii.

De asemenea, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi energie, a rămas şi ea stabilă la 0,3% în martie comparativ cu februarie, şi la 2,8% în ritm anual.

Aceste cifre semnalează că “economia continuă să se dezvolte iar inflaţia este ridicată”, a comentat Rubeela Farooqi, economist şef la High Frequency Economics. Indicele de inflaţie PCE este cel pe care banca centrală americană vrea să îl aducă la 2%. Revenirea pe creştere a inflaţiei în luna martie ar urma să încurajeze oficialii Fed să dea dovadă de prudenţă şi să menţină, “pentru o perioadă mai îndelungată”, dobânda de bază la nivelul actual cuprins între 5,25% şi 5,50%, cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, pentru a evita o nouă explozie a preţurilor, a adăugat economistul.

Comitetul de politică monetară de la Federal Reserve se va reuni marţi şi miercuri şi analiştii vor urmări cu atenţie orice posibile indicii cu privire la intenţiile Fed.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău